PRIMER RUMUNIJE: Kako je ova zemlja postala jedna od najbrže rastućih u Evropi?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRIMER RUMUNIJE: Kako je ova zemlja postala jedna od najbrže rastućih u Evropi?

  Da li znate šta je Laferova kriva? Lafer je ugledni američki ekonomista koji je krivuljom ilustrovao šta se dešava kada vlade podignu poreze previše – teorijski, to se završi tako što ima manje prihoda nego pre povećanja poreza.

  Zašto? Poreski obveznici osećaju se manje motivisanim da rade ako treba sve što zarade da predaju vladi. (Zvuči poznato?) Mala preduzeća ne mogu da opstanu na takvom tržištu. Protok kapitala je „zapušen“, i poslovni rast usporava se pa ide u „tankom mlazu“.

  Laferova kriva kaže da su poreski prihodi na nivou od 0 odsto i 100 odsto isti: nula. Ali negde između te dve vrednosti nalazi se „optimalna“ poreska stopa, koja uvećava kako prihod vlade, tako i zaposlenost, produktivnost, i rezultate.

  Rumunija i porez jednako je brzi rast

  Jedna od zemalja koja je „shvatila“ Laferovu krivu jeste naš komšiluk – Rumunija, u kojoj živi oko 20 miliona ljudi. Nakon mnogo godina slabog rasta, vlada Rumunije revidirala je poresku politiku. Na kraju prošle godine, smanjila je PDV sa 24 na 20 odsto, odbacila je kontroverzni građevinski zakon, pojednostavila je „iznose koji se izuzimaju“, izostavila određene dividende koje su bile sastavni deo poreza na dobit preduzeća…

  Možda vam nisu baš najjasniji svi ovi pravni i ekonomski izrazi i začkoljice, ali sigurno će vam biti jasno ono što dalje sledi.

  Takve promene donele su rast u svakom pogledu.

  U prvom kvartalu, zabeležen je rast od 4.3 odsto, što je više za 0.4 odsto odsto koliko su predviđali stručnjaci. Ovakav vrtoglavi uspeh smestio je Rumuniju na poziciju jedne od najbrže rastućih EU ekonomija, a Evropska komisija očekuje da će ova zemlja biti i najbrža, odmah iza Irske, piše Business Insider.

  Prema podacima investicionih banaka, poverenje investitora raste, a potrošnja je na zdravim osnovama. Nezaposlenost je sa 10.1 odsto pala na 6.6 odsto.

  Takođe, tehnološka industrija je na dobrom putu.

  Već godinama, Rumunija se promoviše kao mesto gde se, po razumnim cenama, mogu naći softveri kao i koderi koji ih razvijaju, i koji govore engleski jezik. Mnoge od svetskih top tehnoloških kompanija kao što su Adobe, Microsoft, IBM, Intel, i Oracle, posluju u Bukureštu, gde su potrošačke cene drastično niže nego u Londonu. (Najam je 84 odsto jeftiniji u rumunskoj prestonici nego u glavnom gradu Velike Britanije.)
  Odličan model i za našu zemlju!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Džaba, naša vlast i dalje uvodi nove poreze i nema nam spasa. Mi već imamo PDV 20%, a nećemo ući u EU ni narednih 10 godina. Ovde vlada otimačina od siromašnog naroda, siromašna je radnička klasa, slaba privreda, opljačkana poljoprivreda, siromašni penzioneri, a bogati političari koji besomučno troše narodne pare iz budžeta ne odgovaraju nizašta.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE