Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prevoznici „Od vrata do vrata“ pristaju na sve, osim zabrane

  Agencije koje posluju po principu „Od vrata do vrata“ traže od države da ih legalizuje, pristaju da im se uvedu obaveze, porezi i kontrole, samo da ne izgube posao.

  Novi zakon o bezbednosti saobraćaja i zakon o prevozu putnika, koji stupaju na snagu početkom 2017. godine, ne smatraju kombi legalnim prevoznim sredstvom. Tako da više neće biti moguće pozvati prevoznika koji bi kombijem dolazio na kućnu adresu.

  Udruženje „Kombi prevoz putnika“, koje okuplja 25 agencija sa oko 1.000 radnika, moli državu da ih sasluša i uvede u legalni tok. Pristaju i na nove namete. U suprotnom, prete da će blokirati ulice.

  Kako objašnjavaju iz udruženja, veliki problem je što se prema Zakonu o prevozu putnika ovaj vid prevoza tumači kao nelegalna radnja. Najjači argument nadležnih je da su ova vozila – nebezbedna.

  Nisu mogli da provere da li naši vozači voze više sati nego što je to propisano i da li tokom putovanja prekoračuju brzinu, objašnjava Aleksandar Simić, predsednik ovog udruženja. Ali to možemo da rešimo tako što će nas novim propisom obavezati da u svaki kombi stavimo tahograf.

  Naš sagovornik dodaje da zabranu zbog nebezbednosti obara statistika. U poslednjih šest godina zabeležen je samo jedan smrtni slučaj u udesu u kojem je učestvovao kombi. Zamerano im je da i vrata tokom vožnje mogu da otvore putnici. Možemo to tehnički da sredimo tako da samo šofer može da rukuje vratima, kaže Simić.

  Imamo prijavljene firme, plaćamo porez, vozače. Zaposlićemo i dodatne profesionalce koji imaju dozvolu za C i D kategoriju, plaćaćemo osiguranje putnika, izdavaćemo karte, pristajemo i na češće provere ispravnosti vozila i lekarske preglede vozača.

  Svesni da nelegalno prevoze putnike, članovi udruženja priznaju i da se često nađu u škripcu sa policijom, koja ih tada „blago“ kažnjava upravo zbog nedostatka zakonske regulative.

  Prevoznici tvrde da su u poslednje četiri godine više puta slali pisma i mejlove na adresu Ministarstva saobraćaja i Agencije za bezbednost saobraćaja. Niko ih, kako tvrde, nije ozbiljno shvatio i pokušao da nađe sa njima zajedničko rešenje.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar

   Kombi prevoz nije bezbedan! Svasta covek da cuje da bog sacuva! Kakav crni tahograf to uopste nije potrebno samo treba taj prevoz legalizovati, placati neki porez i kraj price. U suprotnom treba blokirati grad i istrajati u tome sve dok ova drzava ne donese neki da kazem normalan zakon za kombi prevoz putnika......

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE