Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljena „Bela knjiga“ Saveta stranih investitora

  Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova rekla je da je izmedju dva izdanja „Bele knjige“ Vlada Srbije uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre, poput rasta BDP-a i izvoza, istovremeno čineći neka značajna poboljšanja u različitim delovima poslovne klime, pre svega u oblasti nekretnina i gradnje.

  „Ovi dobri rezultati daju osnovu za visoka očekivanja za budućnost. Savet veruje da je ključno za Vladu da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovodnje zakona kao i da nastavi sa usaglašavanjem sa regulativom EU“, kazala je Mihajlova na predstavljanju „Bela knjige“ Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji.

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvarajući predstavljanje „Bele knjige“ najavio da će Vlada Srbije zajedno sa Savetom stranih investitora formirati nacionalni savet za konkurentnost, kako bi država bila privlačnija za investiranje.

  On je kazao da ima prostora za jačanje konkurentnosti Srbije, iako je ove godine „šampion u regionu“ po iznosu stranih investicija.

  Po oceni FIC-a, u okviru strukturnih reformi vlada treba da uloži jače napore da završi privatizaciju i korporatizaciju državnih preduzeća, efikasnije primeni poreske zakone i zakon o inspekcijama.

  Najveći napredak je, po oceni FIC-a, ostvaren u oblasti nekretnina i gradnje i u oblasti zaštite konkurencije i potrošača, državnoj pomoć i javnom beležništvu, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.

  Najmanji napredak, kako je navedeno u „Beloj knjizi“, uočen je u oblastima poreza i radnopravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

  Ukazano je da makroekonomska i politička stabilnost, predvidiva poslovna klima, uključujući javnost donošenja odluka, Srbiji omogućava da ubrza ekonomski razvoj, privuče nove investitore i jača konkurentnost.

  Savet stranih investitora okuplja više od 130 stranih kompanija koje su u Srbiji uložile skoro 28,7 milijardi evra i koje zapošljavaju 94.000 radnika. U ukupno izvozu Srbije te kompanije učestvuju sa 22 odsto.

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE