Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Praznik rada: U Srbiji sve PREKO LEĐA radnika

  Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ukazala je da radnici dočekuju Praznik rada – 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.

  „Prvo epidemija korona virusa, a zatim rat u Ukrajini, ogolili su sve političke, društvene i ekonomske slabosti savremenog sveta, dovodeći celu planetu na ivicu katastrofe i opstanka“, navodi se u Promomajskom proglasu ASNS.

  Ocenjeno je da su „politički, ekonomski i socijalni egoizam najbogatijih država i politički i ekonomski egzibicionizam kvazi-elita, razbili svaku iluziju o savremenom društvu, demokratiji, ljudskim slobodama i pravima besmisleno i bespotrebno se igrajući sa sudbinom i budućnošću čovečanstva“.

  „Zdravstvena i socijalna katastrofa bila je samo najava za novu kataklizmu na ivici nuklearnog rata, uz nepredvidivu, ali izvesnu ekonomsku krizu, socijalnu i svaku drugu bedu i dug period svakovrsne stagnacije i preispitivanja svih vrednosti na kojima je do sada počivalo savremeno društvo“, naveo je sindikat.

  Od skupih energenata do skupog naoružanja

  Sajam naoružanja (foto: MOD)

  Izvesno je samo, smatra ASNS, „da se novokomponovani i podeljeni svet neće resetovati ka pravednijem i podnošljivijem društvu, već će, po ko zna koji put, ceh platiti sirotinja, a posebno svet rada kome će se ispostaviti računi za sve troškove ekonomske krize, za skupe energente, skupu hranu, skupe kredite, skupo naoružanje“.

  „U Srbiji sve posledice kriza, po običaju, svaljuju se na leđa radnika, uprkos tome što je, pre svega njihovom zaslugom, održana ekonomija, ekonomski rast i napunjen budžet. Jednostavno, radnici i njihovi problemi nisu tema ni u državi, ni u javnosti, ni u društvu. Čak ni u nedavnoj predizbornoj kampanji, kad se mašti daje na volju, nisu bili tema radnici nego radna mesta“, navodi se u proglasu ASNS.

  Najavljeno je da će se taj sindikat boriti da se zaposlenima isplati propisana minimalna cena rada, da se reši problem zarada u komunalnim javnim preduzećima, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, da se spreči svaki oblik zlostavljanja na radu, da se zaposlenima koji su radili i koji rade u kovid bolnicama i ambulantama prizna beneficirani radni staž, da nedelja bude neradni dan, kao i inicijativama za promenu radnog zakonodavstva.

  „Antiradničke“ vlasti u Srbiji

  „Statistike pokazuju da radnici u Srbiji rade najviše u Evropi, a ujedno su među najmanje plaćenima. Minimalac je 35.000 i on nije dovoljan ni za pokrivanje minimalne potrošačke korpe“, kaže za N1 Marko Miletić iz Političke platforme Solidarnost, dodajući da minimalna cena rada mora da se koriguje.

  On ocenjuje da su poslednjih 30 godina vlasti u Srbiji vrlo antiradničke.

  Naprednjački bager Radiša (foto: screenshot)

  Navodi da „politike idu u smeru ka poboljšavanju poslovne klime, pogotovo tokom vladavine SNS – u tome nema mesta za radnike i niko ne vodi računa o tome šta je zaista potrebno ljudima“.

  „Vlast ima u vidu to šta je potrebno kompanijama, pre svega stranim kompanijama, kakvi su njihovi profiti, a slabo se obazire na to da li ljudi mogu da žive i prežive i da li su uopšte sigurni na svojim radnim mestima“, istakao je Miletić.

  Pre svega, kaže Miletić, potrebno je promeniti Zakon o radu, koji on ocenjuje kao „izuzetno antiradnički“.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE