Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRAZNIČNE ŠOPING TURE: Povoljno plus povrat PDV

  Velike rasprodaje uoči božićnih i novogodišnjih praznika u zemljama Evropske unije svake godine privuku i na hiljade srpskih putnika, prvenstveno zbog povoljnih cena.

  Naše građane, uz dobar pazar, dodatno raduje i pravo na povraćaj poreza na gotovo svu kupljenu robu. Uslov je da kupovina u jednoj radnji premaši određeni iznos, koji se razlikuje od države do države.

  Italija ima jedan od najviših limita potrošnje, kao uslov za povraćaj PDV – minimum 155 evra. Ovaj iznos stranac mora da potroši u jednoj prodavnici u istom danu, da bi ostvario pravo na povraćaj PDV od 22 odsto prilikom povratka u Srbiju.

  U Austriji je minimalni iznos za povrat PDV više nego duplo manji u odnosu na Italiju – 75 evra. Stopa PDV u Austriji je 20 odsto. Minimalna kupovina u Mađarskoj za povrat PDV (27 odsto osnovna stopa) je oko 55.000 forinti, što je oko 160 evra.

  Grčka je nedavno snizila limit za povraćaj PDV sa 120 na 50 evra, Osnovna stopa poreza na dodatu vrednost u Grčkoj je trenutno 24 odsto.

  Slovenija i Hrvatska su odobravaju strancima povraćaj PDV na kupljenu robu – Slovenija za minimalni pazar od 50 evra, a Hrvatska za 500 kuna (što je oko 67 evra). U Deželi vraćaju 22, a u Hrvatskoj 25 odsto poreza na dodatu vrednost.

  Postupak za povraćaj PDV je uglavnom isti za sve. Prilikom napuštanja te države, na carini se prijavljuje kupljena roba (isključivo u prodavnicama koje imaju oznaku o omogućenom povraćaju PDV), pokazuju računi i dobija pečat, odnosno markica.

  U nekim državama novac se dobija u kešu, na licu mesta (poput graničnog prelaza Evzoni između Grčke i Makedonije, gde se posle overe carinika iznos PDV podiže u fri-šopu), a negde je potrebno vratiti se u istu prodavnicu u roku od, uglavnom, šest meseci.

  Povraćaj poreza na robu iz Slovenije, barem prema iskustvu naših putnika, nešto je komplikovaniji.

  Pravo na povraćaj PDV u Srbiji od 20 odsto imaju samo strani državljani, koji nisu poreski obveznici i nemaju prebivalište u Srbiji, i koji u prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu robu u vrednosti iznad 150 evra, uključujući PDV, u dinarskoj protivvrednosti, u roku od tri meseca od dana kupovine, rečeno je Novostima u Poreskoj upravi Srbije.

  Uslov je da carinskom organu radi overe podnesu ispravno popunjen obrazac REF 4, koji je na lični zahtev kupca popunio prodavac, kao i originalne račune za kupljenu robu.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE