Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravila za uspeh Miška Ražnatovića su jasna: „NEMAM UZORE“

  Kada pravila za uspeh u svojoj branši iznese jedan od najuspešnijih sportskih menadžera širom sveta, jedino što nam ostaje jeste da pročitamo, usaglasimo se i probamo da primenimo.

  Poznati srpski košarkaški menadžer Miodrag Ražnatović Miško postao je svetski priznat nakon što je nekoliko srpskih igrača „lansirao“ u najviše krugove svetske košarke.

  Ovo zvanje postigao je zahvaljujući znanju, sposobnosti, ali i ljubavi.

  Jedan od igrača čije je karijere napravio Miško Ražnatović je Nikola Jokić. On je nedavno proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige (MVP), ali i Vasilije Micić, najkorisniji igrač Evrolige. Takođe, među igračima „njegovim igračima“ nalaze se i Bobi Marjanović, Nikola Peković itd.

  Ražnatović je inače po struci pravnik, a kako je naveo u intervjuu za tportal.hr, bio je student generacije koji je fakultet završio pre 22. rođendana.

  Osim toga, vrlo se aktivno bavio i profesionalnom košarkom.

  Pravila za uspeh su ljubav i organizacija su ključ

  Na pitanje koliko je bilo teško svakodnevno trenirati i igrati košarku na visokom nivou, ali i studirati pravo istakao je da „uz dobru organizaciju i ljubav koju sam imao prema košarci, to nije bilo preteško“.

  Kako je objasnio, kad je završio Pravni fakultet, imao je ozbiljnu advokatsku kancelariju. I svi njegovi planovi bili su vezani za pravosuđe.

  „Ipak, sredinom devedesetih igrači u Srbiji su počeli da dobijaju veće novčane iznose i pravna zaštita ugovora im je postala važnija. Tim sportskim pravom pravom, da tako nazovemo, tada se niko nije bavio, a igrači su me uglavnom znali s košarkaških terena jer sam te 1995. godine još uvek aktivno igrao u sportskoj ligi. Eto, došlo je do prirodnog spoja mog zvanja advokata i sporta kojim sam se bavio„, priča Ražnatović.

  Kad ti je posao da – GLEDAŠ UTAKMICU

  Kako je naveo, nikada nije razmišljao da se povuče iz košarke, te da je neizmerno srećan što mu je baš ovo zanimanje.

  „Ne postoji ništa bolje nego kad vam hobi i strast donesu lep prihod. Nebrojano puta kažem sebi – ima li šta bolje nego da gledam evroligašku utakmicu, a negde se piše da zapravo radim u tom trenutku. Sa energijom nikada nisam imao problema, a u ovom slučaju crpim je iz ogromne ljubavi prema košarci i želje da je danima gledam“.

  On ističe da stres postoji, kao i svakom poslu. Ali, kako kaže, ako ga uporedi sa stresom kojem je bio izložen u kaznenim postupcima, ovaj je minimalan.

  Na pitanje šta je to što mu najteže pada u menadžerskom poslu i u poslu sa igračima, Ražnatović kaže da je to „doslovno jedna jedina stvar“.

  „A to je kada igraču nađem posao, koji daleko nadilazi njegovu tržišnu vrednost i smatra se poslom iz snova, do kojeg sam jako teško došao, pa onda moram njega da uveravam da taj isti posao prihvati. To me na neki način izluđuje“.

  Ako imaš uzore, ne možeš da budeš najbolji

  Kako navodi Ražnatović, nikada nije imao uzora. Od početka je hteo da se nadmeće i da bude bolji od ljudi koji su bili vodeći u tom poslu, a to baš i ne ide ako ih smatrate uzorom.

  „Mnogi se neće složiti s mišljenjem da sam najbolji evropski agent svih vremena, ali u slučaju dileme, uvek je najbolje posegnuti za statistikom. A ona kaže da nikada nito nije zastupao MVP-a NBA lige i Evrolige u istoj godini, uz naznaku da su obojica (Nikola Jokić i Vasilije Micić) u agenciji od 17. godine i da nisu u tom trenutku uopšte obećavali takve svemirske visine“.

  Jedinstvenost kao ultimativni uslov za uspeh

  Ražnatović je inače i osnivač košarkaškog kuba Mega Basket. Osnovao ga je 1998. godine sa željom da u njemu priliku dobiju mladi igrači.

  Ipak, za taj klub danas znaju svi NBA skauti, a razlog su Nikola Jokić, Vasilije Micić, Ivica Zubac i itd.

  „Pre 20-ak godina uočio sam to da veliki broj talenata koje sam zastupao propadne kada postanu punoletni. Nisu spremni za seniorsku košarku, nemaju pravo igranja za juniore i nađu se ni na nebu ni na zemlji. Zato sam rešio da preuzmem klub koji će služiti kao tzv. bypass za takve igrače, dok ne stasaju kako bi postali važni u seniorskom smislu“

  Kako navodi, ideja je bila da dobiju sjajne uslove za rad. Kao i puno minuta na terenu sa pravom na grešku pa da nakon te sezone budu spremni za Crvenu zvezdu i Partizan.

  „Tzv. pokusni miševi bili su Nikola Peković, Nikola Dragović i Marko Kešelj“.

  On ističe da je klub u tom trenutku bio u drugoj ligi Srbije.

  „Ni na kraj pameti nije mi padalo da taj klub može da osvoji kup ili igra finale play-offa kako Srbije, tako i ABA lige. O odlasku igrača iz tog kluba u NBA da i ne govorimo. Dakle nikada me ništa u košarci, pa čak i u životu, nije iznenadilo kao razvoj tog kluba“, rekao je Ražnatović.

  Pravila su jasna

  Ražnatović se ulaskom Mege u regionalnu ABA ligu povukao iz upravljačke strukture. Ipak, i dalje ima uticaj, kaže.

  „Iskreno, i sada imam veliki uticaj na donošenje odluka u Megi, kao što ga imam i u nekim drugim klubovima. Ali Mega je klub koji je nastavio da funkcioniše po postulatima koje sam postavio i na to sam ponosan. Ako danas u Srbiji pitate košarkaše od 12 godina za koga navijaju, svi će reći – Zvezda ili Partizan. Ako ih pitate gde bi želeli da igraju, 80 odsto njih reći će – Mega! I to je ono što me zaista čini srećnim“.

  Kako je naveo, pravila ovog kluba sa jasna.

  „Trenira se puno, neretko pet sati dnevno, dobija se puno minuta i puno slobode u igri. Visoki igrači moraju da driblaju i šutiraju, napad mora da bude maksimalno kratak… Prepodnevni treninzi isključivo su za ispravljanje individualnih slabosti i zabranjeno je igranje 5 na 5. I naravno, pravilo broj jedan – kada uđete u dvoranu, morate da ostavite telefon na ulazu„.

  Izvor: BIZLife/Tportal

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE