Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslovni Forum Srbije i Italije: Vučić očekuje e-automobil, Tajani impresioniran

  U okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Republike Srbije i Republike Italije potpisano je više sporazuma i memoranduma o saradnji između dve zemlje u više oblasti.

  Zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje potpisali su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

  Potpisani su sporazumi o filmskoj koprodukciji, o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola, zatim memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva infrastrukture i transporta Italije.

  Takođe je potpisan memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE, zatim memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST, kao i memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i banke Caša Depositi e Prestiti.

  Parafirani su memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji i memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

  Potpisan je Memorandum o razumevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema Srbije Biosens i Saveta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Italije.

  Memorandum o razumevanju potpisan je između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija.

  Vučić: Električni automobil u Kragujevcu

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija može da bude još privlačnija za italijanske investitore.

  „Verujem da ćemo obim trgovinske razmene već u narednoj godini značajno uvećati. Srbija je u prethodne tri godine zaista imala uspeha. Mi smo uspeli da privučemo gotovo 63 odsto direktnih stranih investicija za ceo Balkan. Sledeće godine očekujemo početak serijske proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu i to će biti direktan podsticaj privredi“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle Foruma.

  Naveo je da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji. Dodao je da se nada da će italijanska premijerka Đorđa Meloni tokom ove godine da poseti Beograd i da će biti potpisani novi sporazumi o unaprđenju saradnje dve zemlje.

  Tajani: Možemo zajedno i mnogo više

  Italijanski ministar spoljnih poslova izjavio je da je impresioniran brojem učesnika na forumu.

  „Bez industrije, bez preduzeća, ne mogu da se otvaraju radna mesta. Sva srpska preduzeća su dobrodošla u Italiju. Možemo zajedno da radimo i postignemo mnogo više. Sporazumi koje smo potpisali su u raznim sektorima“, kazao je Tajani i najavio novi poslovni skup u Trstu.

  Istakao je da italijanska preduzeća neće doći sama u Srbiju, već će ih pratiti italijanska vlada, zajedno sa srpskom vladom.

  „Preduzeća koja dolaze iz Srbije u Italiju takođe su deo te strategije. Ja sam ubeđen da se budućnost Zapadnog Balkana vidi u EU“, rekao je Tajani.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE