Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslodavac ovo NE SME da pita zaposlene

  Poligrafsko ispitivanje radnika zbog nestanka tone piletine u fabrici Perutnina Ptuj – Topiko iz Bačke Palanke, prvi je slučaj ovog tipa zabeležen u Srbiji. Nije, na žalost, i jedini u kojem su poslodavci prekoračili svoja zakonska ovlašćenja.

  Ovo su pitanja i zahtevi koja poslodavac nikada ne sme da postavi zaposlenom:

  1. Da li ste trudni ili planirate da imate decu?
  2. Da li ste HIV pozitivni?
  3. Koje ste nacionalnosti i veroispovesti?
  4. Da li ste oženjeni/udati, razvedeni…
  5. Imate li decu?
  6. Da li ste gej?
  7. Da li ste član neke političke stranke ili sindikata?
  8. Kakva su vam politička uverenja?
  9. Šta imate od imovine?
  10. Kakvo vam je socijalno poreklo, odnosno da li potičete iz radničke porodice, porodice intelektualaca, zemljoradnika…?

  Uprkos tome, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić u dosadašnjoj praksi sretao se sa pokušajima poslodavaca da neovlašteno prikupljaju i obrađuju lične podatke zaposlenih.

  Slučaj poligrafskog ispitivanja je samo jedan izolovan slučaj, ali je celo pitanje mnogo kompleksnije, kaže za Šabić za Blic.

  Do sada on se, pored ostalog, sretao sa ambicijama poslodavaca da kontrolišu medicinsku dokumentaciju zaposlenih, presretali su njihovu elektronsku komunikaciju, čak i privatnu, drže radnike pod konstantnim video nadzorom. A sve to spada u neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti.

  Kada je reč o medicinskoj dokumentaciji, stvar je jasna. Poslodavcu jedino mora da se dostavi obaveštenje o privremenoj sprečenosti za rad. Nema prava da traži vaše rentgenske snimke, laboratorijske nalaze…kaže Šabić.

  Poslodavac može, doduše, ako posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada, da traži od nadležnog zdravstvenog organa da utvrdi zdravstvene sposobnosti zaposlenog, odnosno da lekarska komisija da li zaista postije razlozi zbog kojih zaposleni nem ože da radi.

  Ne smeju se, takođe, postavljati pitanja ženama da li su trudne, ili nameravaju da imaju decu. Zakonom je, čak, izričito precizirano da poslodavac ne sme, recimo, da zahteva od zaposlene žene, ili one koja konkuriše za posao, da uradi test na trudnoću, osim ukoliko nije reč o poslu kod kojeg postoji znatan rizik za zdravlje žene i deteta.

  U takvim, kao i u ostalim slučajevima pokušaja nedozvoljenog prikupljanja ličnih podataka, radnik ima pravo da odbije da odgovori na pitanje. Zbog toga, naravno, ne bi smeo da snosi nikakve posledice.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dragana

   Sve je to lepo u teoriji, ali u praksi nije bas tako, svesni ste toga i sami uverena sam. Licno sam imala neprijatno iskustvo na razgovoru za posao za koji sam i prekvalifikovana, u opste poznatoj kompaniji, rekli su tisim tonom da ukoliko pocnem da radim kod njih moram da se obavezem da u naredne tri godine necu ostati u drugom stanju, i ukoliko se to ipak desi da moram ja zatraziti raskid ugovora. To je uslov koji verovali ili ne se potpisuje, ali pretpostavljam da taj kako ga nazvaze aneks ugovora ide u jednom primerku i ostaje kod njih negde zakljucan, da bi u slucaju nuzde mogli uslovljavati trudnicu, posebno ako uvide da nije adekvatno informisana o pravnim stvarima i pravima radnika.

  • Bogoljub Marinković

   A ima li nešto što poslodavac može da pita zaposlenog? Voleo bih da čujem bar jedno takvo pitanje.

  • Mariko Goranovic

   Sta da radimo mi koji imamo clan ugovora o radu u kome pise: "zaposleni moze biti podvrgnut poligrafu u koliko poslodavac to zahteva"

  • ZoNS

   većinu pitanja ozbiljni poslodavci ni ne opitaju, mada ovo sa bračnim statusom i nema logike, pošto neko iskustvo ( individualno) kaže da su baš oženjeni radnici mnogo savesniji, čak i žene. Ne izlaze noću, imaju troškove pa im je posao važan... dodše, nisu baš da ih šutneš na teren "na neodređeno" . Slažem se i za političko opredeljenje, ali i tu ima zamki: mi smo (ne znajući) primili aktivistu jedne pronacionalističke stranke. sad stranka i nije bitna, ali je on odmah pokušao da svoje radno mesto stavi u funkciju politike, pa je tako npr. službenim kolima je razvozio propagandni materijal. Ali najore od svega je što je na osnovu jednog internog seminara (ma , više razgovora) on sebe brže bolje preporučio u JP, kao eksperta ! I što je još gore, tako su ga i primili! Tačnije, stranci je to bilo dobro opravdanje ( "Nije on politički kadar, nego expert!") . Ali jedno lično pitanje je izostaljeo sa spiska : Da li pušite? Jer pušači em što su potencijalna opasnost da firma plane, bar sat vremena provedu napolju! konačno, danas su sva ova pitanje nepotrebna: samo otvoriš FB i sve piše !

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE