
Posetili smo destileriju džina „Zločin i Kazan“ o kojoj priča i Holivud
Kad bismo morali da opišemo destileriju Zločin i Kazan u jednoj rečenici, rekli bismo da je to mesto gde se klasična književnost susreće sa savremenim šarmom. Naša poseta ovom neobičnom kutku bila je sve osim obična – dočekali su nas momci iz „ekipe zločinaca“ koji, iako danju imaju svoje poslove, noću rade u destileriji.
Njihova energija je toliko zarazna, da u prvih nekoliko minuta zaboravljte da ste zapravo došli da obiđete destileriju i imate utisak da ste došli kod prijatelja na druženje, jer upravo takav osećaj pruža njihova destilerija, ona je kao neko „kul“ domaćinstvo, mesto gde su svi dobrodošli.
U destileriji se nalaze posebni kazani, spremni da pokažu zašto se ovaj posao ne zove uzalud “zanat”. Dok su nam sipali prve čaše džina u kombinaciji sa sodom, kako bi poseta destileriji bila potpuna, govorili su o procesu proizvodnje, objašnjavali razliku između faza destilacije i raznih dodataka. Kleka se zajedno sa alkoholom kupa u buretu danima i nedeljama sa voćem, začinima, a kad odstoji dovoljno dugo, onde – pečete.
Zločin i kazan: Priznanje grupe prijatelja koji su krivi za najbolji džin u gradu
Prvo smo probali njihov botanički džin, čist, mirisan i slojevit, onaj koji otkriva svu raskoš biljnih nota. Kreiran je u saradnji sa Botaničkom baštom Jevremovac u slavu 150 godina postojanja. Predstavlja spoj tradicije i inovacije, inspirisan biljkama sa našeg podneblja. Zatim je na red došao džin sa narom, voćan i zavodljiv, sa dozom egzotike koja ga čini idealnim za koktele. A tek kada su nam otkrili koliko kilograma nara je potrebno da bi se i najmanja nota osetila, osetili smo se počastvovano što baš mi imamo priliku da ga pijemo na mestu gde je zapravo i nastao. A evo kako su ga opisali momci iz destilerije: „Kada bi nas neko pitao da li je ovo džin sa narom ili nar sa džinom mi bismo odgovorili: Naravno!“
Otkrili su nam i par tajni, a mi ne umemo da ih čuvamo. Na jesen stiže i zlatni džin, piće koje je strpljivo odležalo i čekalo svoj trenutak. Sprema se i nova avantura, dunja kao glavna nota, nešto što je istovremeno domaće i potpuno neočekivano u svetu džina, jer svi naravno odmah pomisle na rakiju, ali tu su „zločinci“ da sve razuvere.
Za njihov džin čuo i holivudski glumac
Dok smo obilazili prostor, momci iz destilerije „Zločin i Kazan“ su spomenuli i neobičnu anegdotu, jednom prilikom ih je posetio holivudski glumac Ty Burrell, ljudi ga najčešće pamte po seriji „Modern Family.“ Toliko ga je oduševila njihova filozofija i ukus džina da je kupio identičan kazan i po njihovom receptu počeo da pravi džin kod kuće. Priča zvuči gotovo neverovatno, ali upravo u tome je čar, njihova destilerija privlači ljude i ostavlja trag, pa makar taj trag išao čak do Holivuda.
Ono što ovaj brend dodatno čini posebnim jeste stalna igra ideja. Postoje personalizovane flaše, na kojima kupci sami biraju natpis. Tu je i koncept „afterwork“ druženja, momci odlaze u firme, prave koktele i pretvaraju kraj radnog dana u mali festival ukusa. Jedan od koktela koji služe se zove “Idiot”, što kao i naziv brenda, pretpostavićete, ima veze sa Dostojevskim.
Sećanje na jednu od najneobičnijih kreacija posebno nas je iznenadio, a to je limitirana serija za Dan zaljubljenih, džin sa jestivim šljokicama. Prvobitno zamišljen kao simpatičan poklon, ostao je u ponudi i kasnije, jer su ljudi nastavili da ga traže. Uostalom, ko je rekao da šljokice moraju da čekaju februar?
Zločin i Kazan su podsećanje da najbolje stvari često nastaju iz čistog entuzijazma i jednog druženja u kući u Barandi tokom korone, kada su i njihovi prijatelji prvi put probali ovaj džin i definitivno rekli „DA“. E tako je sve počelo…
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER
Izvor: BIZlife
Foto: Privatna arhiva