Polovina mladih ne radi, posao "traže" preko politike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Polovina mladih ne radi, posao “traže” preko politike

  Svaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao, a mladi koji su zaposleni izloženi su različitim oblicima eksploatacije, podaci su istraživanja “Mladi u Srbiji 2015”.

  Na okruglom stolu “Kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji?”, koji su organizovali SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Friedrich Ebert fondacija, predstavljeni su rezultati tog istraživanja.

  Koautorka istraživanja i studije Dragana Stanojević kazala je da četvrtina stabilno zaposlenih i petina mladih koji istovremeno rade i školuju se rade više od 50 sati nedeljno, često bez nadoknade za prekovremeni rad.

  Ona je dodala da 7,4 odsto mladih u Srbiji istovremeno radi i školuje se, a nefleksibilnost sistema obrazovanja čini dve trećine mladih u velikoj meri materijalno zavisnim od roditelja.

  Koautorka istraživanja i studije Smiljka Tomanović kazala je da je obrazovna nejednakost među mladima u Srbiji očigledna i da se generacijski prenosi.

  “Mlada osoba čiji roditelji imaju završenu osnovnu školu ima 4,2 puta manju mogućnost da završi srednju školu, a čak 79 puta manju mogućnost da stekne više ili visoko obrazovanje”, kazala je ona.

  Istraživanje koje je tokom 2015. godine SeConS grupa sprovela na reprezentativnom uzorku u Srbiji, pokazalo je da je stepen formalnog učešća mladih u politici, pre svega iskazan kroz članstvo u političkim partijama, među najvišim u Evropi.

  Pretpostavlja se da je to članstvo instrumentalno, s ciljem lakšeg pronalaženja posla, s obzirom na to da su mladi pretežno pasivni, a ne aktivni članovi stranaka. “Gotovo su ujednačeno pozicionirani na skali levica-desnica. Najviše veruju vojsci i verskim organizacijama, a manje političkim institucijama”, piše u saopštenju.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE