Pola RADNOG VEKA za stan u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pola RADNOG VEKA za stan u Srbiji

  Sa sve većim brojem izgrađenih kvadrata poslednjih četiri-pet godina beleži se i značajan rast cena nekretnina, a prema nekim kriterijumima, nekretnine u Beogradu su među najskupljima na svetu, kada se uzme u obzir prosečna cena kvadrata i prosečna plata.

  Prema analizi tržišta nekretnina Aleksandra Radivojevića, saradnika Kvartalnog monitora, ekonomske publikacije Fonda za razvoj ekonomske nauke, stanovi u Beogradu su skoro dvostruko skuplji nego u glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije kada se uporede sa standardom stanovništva.

  Naime, prema indeksu odnosa cena nekretnina i zarada, gde se u obzir uzima kupovina novoizgrađenog stana od 60 kvadratnih metara po prosečnoj ceni i prosečna plata. Prema ovom kriterijumu u Srbiji je potrebno 17,8 godina da neko sa prosečnom zaradom kupi stan od 60 kvadrata.

  Pošto je neizvodljivo da neko skoro 18 godina celu platu štedi samo za stan, ako se iz plate izuzmu troškovi života taman iznad linije apsolutnog siromaštva, vreme potrebno za kupovinu stana skače na 23,7 godina.

  U Beogradu je još teže kupiti stan jer, iako ima najveću prosečnu platu, cene stanova su još više u odnosu na ostatak Srbije, pa je potrebno 20,4 godine da se cela plata ostavlja sa strane kako bi se kupio stan od 60 kvadrata u novoj gradnji. U okruženju, stvar je daleko povoljnija po kupce.

  U Sarajevu je potrebno 8,9 godina, u Zagrebu 9,5 godina, Podgorici 9,9 godina i u Skoplju malo preko devet godina.

  Kako se navodi u analizi tržišta nekretnina, poznata švajcarska banka UBS ima indikator koji ukazuje u kojim svetskim gradovima postoji rizik od balona nekretnina koji doduše ne obuhvata Beograd.

  Ovaj indeks poredi prosečan novoizgrađen stan od 60 kvadrata sa zaradom zaposlenog sa visokom stručnom spremom.

  Skoro kao Pariz ili London

  Radivojević je izračunao ovaj indeks za Beograd i dobio da se glavni grad Srbije nalazi odmah iza Hongkonga, Pariza i Londona, a ispred Singapura i Tokija, pošto je potrebno 13 godina rada na nadprosečno plaćenom poslu da se kupi stan.

  Hongkong je ubedljivo najskuplji sa 21 godinom, dok je u Parizu i Londonu potrebno 15 i 14 godina.

  Drugi pokazatelj stanja na tržištu nekretnina u Srbiji je učešće stambenih kredita u BDP. Sa svega 7,6 odsto u 2018. godini Srbija je ispod proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ovo je sasvim sigurno posledica činjenice da se skoro 70 odsto nekretnina, stanova u Srbiji proda za gotovinu.

  Beogradski kvadrati sve skuplji

  Prema podacima RGZ, prosečna cena stana u Srbiji je 900 evra za kvadrat u staroj gradnji, a 1.180 evra za kvadrat nove gradnje. U Beogradu je u 2018. godini kvadrat stare gradnje koštao u proseku 1.150 evra, a novogradnje 1.500 evra.

  U prvom tromesečju ove godine cene su skočile na 1.250 evra za kvadrat stare, odnosno 1.700 evra nove gradnje.

  Inače, zanimljivo je da od 2014. godine cene stanova u Beogradu samo rastu. Takođe je zanimljivo i da je u poslednjih 14 godina samo u tri godine, od 2011. do 2013. zabeležen pad cena nekretnina i to kao posledica smanjenja broja izgrađenih kvadrata.

  U prva tri meseca ove godina najčešća cena (modalni prosek) za prodat, odnosno kupljen stan bila je 1.000 evra za kvadrat stare gradnje, 268 stanova je prodato po toj ceni. Kod novogradnje ubedljivo najčešća cena je 1.700 evra za kvadrat, pošto je 229 stanova prodato po toj ceni.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Митар

   Живим у Ванкуверу, Канада. У овом граду је потребно радити 23. године да бисте скупили новац за учешће. Тако, све у свему није лоше

  • Danijela

   Vratite se u Srbiju

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE