Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pokušaj puča Tursku koštao 90 milijardi evra

  Pokušaj vojnog udara koštao je tursku ekonomiju oko 90 milijardi evra i doveo do otkazivanja oko milion turističkih aranžmana, izjavio je danas turski ministar trgovine Bulent Tufenkdži.

  „Ako uzmemo u obzir sve lovačke avione, helikoptere, bombe i oštećene zgrade, videćemo da je sve to koštalo najmanje 300 milijardi lira“, rekao je Tufenkdži za turski dnevni list Hurijet.

  Tufenkdži je naveo da će, srednjoročno posmatrano, šteta za tursku ekonomiju biti i veća zbog uticaja puča na turizam i poslovanje sa strancima.

  „Otkazane su brojne porudžbine iz inostranstva, a mnogi strani turisti prestali su da dolaze u Tursku. Nažalost, pučisti su tenkovima na ulicama od Turske napravili zemlju trećeg sveta“, kazao je on.

  Tufekdži je precizirao da je otkazano oko milion rezervisanih aranžmana za Tursku, najviše zbog odluke vlasti da posle puča zabrane putovanje za oko tri miliona funkcionera i spreče da osumnjičeni za učešće u pokušaju obaranja vlade pobegnu iz zemlje.

  On je međutim izrazio nadu da će se situacija vratiti u normalu i dodao da je kurs turske valute relativno stabilan.

  Turski turizam već je pretrpeo gubitke posle terorističkih napada, jer je broj stranih turista u junu opao za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  U pokušaju vojnog udara, u noći izmedju 15. 16. jula, kada je grupa komandosa otvorila vatru na državne institucije i pokušala da svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, poginula je 271 osoba, od čega 34 pučiste.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE