Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pokrivenost uvoza izvozom 78 odsto

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za 11 meseci 2016. godine iznosila je 31,16 milijardi dolara, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  Izraženo u evrima, razmena robe bila je u vrednosti 28 milijardi i za 7,9 odsto je veća nego u istom periodu prethodne godine.

  Izvezena je roba za 12,27 milijardi, što je 11 odsto više nego u istom periodom prethodne godine, dok je uvoz bio u vrednost 15,73 milijarde, 5,6 odsto više nego pre godinu dana.

  Pokrivenost uvoza izvozom je 78 odsto i veća je nego u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,1 odsto.

  U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Ruska Federacija. Najvažniji spoljnotrgovinski partneri u uvozu su bili Nemačka, Italija, Kina, Ruska Federacij i Mađarska.

  Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije čine 64,7 odsto ukupne razmene.

  Industrija u porastu

  Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru 2016. godine veća je za 1,3 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek rast je 9,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  Za 11 meseci ove godine industrijska proizvodnja je u poređenju sa istim periodom 2015. godine veća za 4,6 odsto. U novembru je u prerađivačkoj industriji rast bio 4,9 odsto, a u rudarstvu 0,5 odsto.

  Proizvodnja trajne robe za široku potrošnju povećana je 9,6 odsto u odnosu na novembar 2015. godine, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 6,2 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 odsto.

  Pad je zabeležen u proizvodnji energije za 7,1 odsto.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE