Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeo biznis forum Srbija – Albanija: „Na redu je jačanje privredne saradnje“

  U Nišu je danas počeo biznis forum Srbija-Albanija na kojem učestvuje oko 300 privrednika, a skup su otvorili premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

  Vučić je rekao da je izgrađeno poverenje dva naroda, a da je sada na redu jačanje privredne saradnje i povećanje trgovinske razmene Srbije i Albanije.

  Vučić je zahvalio privrednicima iz Srbije i Albanije što su u velikom broju došli na forum i istakao da su i on i albanski premijer ponosni što je puna sala u kojoj se održava forum.

  Premijer Srbije Alesandar Vučić danas je na forumu srpskih i albanskih privrednika u Nišu izjavio da će Drač biti najbliža luka Srbije posle izgradnje autoputa Niš-Priština-Tirana- Drač.

  „Posle izgradnje tog puta iz Beograda do Drača će se putovati četiri i po sati“, rekao je Vučić.

  On je istakao da i Srbija i Albanija imaju veliki broj neaktivnog stanovništva, odnosno ljudi koji ne rade niti se školuju, a novim investicijama oni bi dobili priliku da rade.

  Podsetio je da je trgovinska razmena sa Albanijom 102 miliona evra godišnje i ocenio da postoje ulovi da ona bude veća, za šta je potrebno ukloniti administrativne i carinske barijere jer samo jedan dan zastoja na carini smanjuje vrednost poljoprivrednih proizvoda za sedam odsto.

  „Logistički troškovi na Zapadnom Balkanu iznose 16 odsto BDP-a, dok u EU iznose osam odsto“, kazao je Vučić.

  Istakao je da su Albanci dobri biznismeni i da srpski privrednici treba sa njima da sarađuju u ulažu u Albaniji.

  „Razmena sa Albanijom čini 3,5 odsto razmene Srbije sa Zapadnim Balkanom a cilj je da bude 10 odsto“, rekao je Vučić.

  Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da u Albaniji posluje oko 100 srpskih privrednih subjekata, koji rade u pozitivnoj atmosferi i rekao da su to „skromni subjekti“ koji rade u različitim oblastima, kao što su usluge, turizam.

  „Uveravam vas, ukoliko ih pitamo sigurno će reći samo dobre reči i da rade u pozitivnoj atmosferi i da nemaju problema što su iz Srbije“, kazao je Rama.

  On je ocenio da je uloženi kapital dosta ispod potencijala i dodao da je samo 08,8 posto stranih investicija.

  Rama je rekao da su najveći problem „cifre“.

  „Cifra koju je Aleksandar (Vučić) naveo kada je reč o spoljno trgovinskoj razmeni nije daleko od ove – 180 miliona evra u 2015. godini. To je malo, ali je znak da je moguće“, kazao je on i dodao da je neophodno da se razvija proces u kome će obe zemlje biti destinacija za preduzetnike.

  On je rekao da je Biznis forum u Nišu najsjajniji dokaz kako se odnosi dve zemlje, nezavisno od razlika koje postoje, odvijaju u korist njihovih građana.

  Rama je podsetio na događaj od pre dve godine kada je na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije u Beogradu pušten dron sa albanskom zastavom.

  „Sećate se kakva je amtosfera stvorena pre dve godine i ko bi od nas pre dve godine u toj amosferi mogao zamisliti današnji sastanak“, rekao je on.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE