Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papir od paklica cigareta: Japanci žele da ulože u fabrike u kojima bi radile osobe sa teškoćama u razvoju

  Drevna japanska veština pravljenja papira primenjuje se za sada u Beogradu, Zaječaru i Kragujevcu 

  Socijalno preduzeće “Naša kuća”, koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju, jedino u ovom delu sveta proizvodi papir od praznih paklica cigareta, prema pravilima drevne japanske veštine.

  Japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju – JICA (Džajka) i organizacija Ikoma iz grada Ikoma, sa kojima „Naša kuća“ godinama sarađuje, zainteresovani su da finansiraju pokretanje prve fabrike reciklažnog papira u kojoj bi se ovaj ručni proces proizvodnje modernizovao i koja bi, za početak, zaposlila tridesetak osoba sa teškoćama u razvoju.

  Drevna japanska veština samo u Srbiji

  „Mi smo prošli obuku za proizvodnju papira na ovaj način i jedini smo koji poznajemo ovu veštinu, koja se u Japanu neguje vekovima. Džajka ovu vrstu pomoći nudi i drugim udruženjima po Srbiji“, kaže Anica Spasov, predsednica udruženja „Naša kuća“.

  Anicu je Evropska mreža za socijalno preduzetništvo proglasila jednom od 100 najuticajnih žena socijalnog preduzetništva u Evropi.

  U prostorijama „Naše kuće“ u Beogradu angažovano je 15 osoba sa teškoćama u razvoju i oni mesečno proizvedu 100 kg ovog papira

  Prazne paklice cigareta u „Našu kuću“ stižu iz svih gradova Srbije, a šalju ih građani koji znaju za ovu proizvodnju. Podršku imaju i od japanske kompanije Japan Tobacco International (JTI) koja im dostavlja karton od paklica cigareta, ali ih i finansijski i na druge načine pomaže već osam godina. U povezivanju sa poslovnim sektorom pomažu im i Beogradska otvorena škola i Kraljevina Švedska, kroz zajednički projekat.

  Počinje proizvodnja papira u Zaječaru i Kragujevcu

  Agencija Džajka zainteresovana je da podrži i druga udruženja roditelja po Srbiji u kojima bi se, kroz formu socijalnih preduzeća, organizovao ovakav proces proizvodnje koji je, ujedno, i radna terapija. Najzainteresovaniji su u Kragujevcu i Zaječaru gde je već pokrenuta ručna proizvodnja.

  Suzana Ilić, predsednica udruženja „Rime“ iz Zaječara kaže da bi oni najviše voleli da ostvare saradnju sa Gradom Zaječarom i ponude im mogućnost da osobe koje borave u Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju, prođu obuku i učestvuju u procesu pravljenja papira.

  Mogućnost učešća u ovoj aktivnosti imale bi i osobe koje nisu korisnici Dnevnog boravka, što bi za njih posebno bilo od značaja, jer su uglavnom izolovani.

  I ovo udruženje je u kontaktu sa agencijom Džajka koja im je nudila mogućnost da voloneter iz Japana provede godinu dana sa njima i obuči ih ovom poslu.

  Zašto je važno da dobiju podršku lokalne samouprave?

  „Zainteresovanost agencije Džajka da podrži zapošljavanje osoba sa teškoćama u razvoju na ovaj način je velika prilika koju ne treba da propustimo. Možemo mnogo da naučimo od njih i unapredimo život svoje dece ovde“, kaže Suzana Ilić.

  „Naša kuća“ je u kontaktu sa predstavnicima opštine Zvezdara koji su žele da pronađu adekvatan prostor za prvu profesionalnu fabriku za proizvodnju reciklažnog papira od paklica cigareta.

  „Podrška lokalne i gradske samouprave je ovde neophodna i mi verujemo da ćemo je imati. Želimo da ovaj model predstavimo i državnom vrhu jer nam zainteresovanost japanskih partnera daje priliku da, kao zemlja, kreiramo jedinstven model profitabilnog socijalnog preduzeća koji bi unapredio život osoba sa teškoćama u razvoju“, dodaje Anica Spasov.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Kontakta/ TAG Media

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE