Ovo su najbolje VEŽBE ZA MOZAK

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo su najbolje VEŽBE ZA MOZAK

    Svaki organ u našem telu ima drugu funkciju i zajedno grade jedinstven sistem, stoga je od izuzetnog značaja da se posvetimo svakom na pravi način i unapredimo ga što je više moguće. Kada je mozak u pitanju, malo je se priča o tome da je fizička aktivnost ponekad delotvornija od preduzimanja mentalnih akcija. Naročito na duge staze.

    Ove vežbe savetije ’Curious mob’:

    Joga

    Indijska asketska disciplina koja obuhvata okretanje, istezanje, izvijanje i kontrolu disanja na najkompleksniji način. Upravo usmeravanje disanja povećava efikasnost respiratornog sitema koji zauzvrat prenosi obilje kiseonika do mozga. Praktikovanje joge na dnevnoj osnovi ne samo da će povećati i unaprediti ćelije mozga već će odagnati stres i negativnost. Kako istraživanja navode joga pomaže i kod bipolarnog poremećaja i pozitivno utče na moždani fokus.

    Aerobik

    Naučnici oduvek pričaju o fizičkim aktivnostima koje pomažu kognitivnom razvoju mozga kao što su aerobik, biciklizam i trčanje. One deluju kao iscelitelji za mrtve ćelije mozga. Istraživanja nad životinjama su potvrdila ovo. Jedna grupa laboratorijskih pacova je neprekidno bila izložena vezbama na traci, točku, penjanju uz zid i tako dalje, dok je druga grupa bila pasivna. Nakon nekoliko nedelja rezultati su pokazali da je kontrolni centar emocija, učenja i i memorije u mozgu bio razvijeniji i efikasniji kod fizički aktivnih pacova. Naučnici veruju da je isto kada je reč o ljudima.

    Periodične vežbe

    Mozak reaguje na mnoge vežbe na različite načine tokom i posle treninga. Na primer, naskok iscrpljuje mozak, dok jutarnji trening čini um snažnim za suočavanje sa stresom tokom celog dana. Vežbe nakon napornog dana pomažu da izbacite stres i negativne misli kako biste lepo spavali. Dakle, nije presudno samo koje vežbe radite već i kada ih praktikujete, kako biste povećali nervne veze između mozga i ostalih organa u telu.

    Kardiovaskularni pokreti

    Veruje se da je sve što je dobro za srce, dobro i za mozak. Zato je prilikom odabira vežbi dobro birati one koje uključuju kardiovaskularne pokrete kao što su plivanje i bagminton. Na taj način ćete ubrzati stopu otkucaje srca i dopremiti više kiseonika do mozga što dovodi do kognitivnog razvoja. Takođe pomaže u oslobađanju prekomernih hormona i gradi hranljiv teren za razvoj moždanih ćelija.

    [preporucene_vesti ids=”152440, 97872, 71905″]

    Izvor: BIZLife

    Foto: pixabay

    Piše: D.G.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE