najbolji burger, Valensija

Ovaj grad je dom najboljeg burgera na svetu – i nije onaj na koji mislite

Ako je vaš izbor restorana često vođen potragom za savršenim burgerom, imamo dobre vesti. Stručnjaci su upravo objavili listu najboljih svetskih burgera za 2025. godinu, a pobednik dolazi iz Španije.

Najnovije rangiranje, koje je ocenjivalo burgere u devet kategorija, pokazuje koliko se ovo skromno jelo razvilo od utešnog fast food-a do pravog kulinarskog majstorstva, piše Food & Wine.

Šampion iz Valencije

Titulu najboljeg burgera na svetu ponosi restoran Hundred Burgers iz Valensije, koji je i prošle godine zauzeo prvo mesto. Osnovali su ga Alex González-Urbón i Ezequiel Maldjian, a pobedu su osvojili zahvaljujući preciznoj pripremi pljeskavica, vrhunskom iskustvu obedovanja i pažljivo odabranim sastojcima.

najbolji burger, Valensija

Foto: Unsplash

Njihov prepoznatljivi cheeseburger pravi se od suvo odležane govedine, svakodnevno sveže mlevene, i poslužuje u domaćim brioche pecivima. Sudije su pohvalile „teksturalni kontrast između mekog, maslačnog demi-brioche hleba i duboko aromatične pljeskavice“. Rezultat je zalogaj bogat umamijem, koji su opisali kao „zanatsku izvrsnost“, a cena mu je svega 12,5 evra.

Evropa u top 10

U top 10 našlo se najviše evropskih restorana. London se posebno ističe sa čak četiri mesta u samom vrhu: Bleecker Burger je drugi, dok je Black Bear Burger zauzeo treće mesto zahvaljujući klasičnom burgeru i burgeru s goveđim prsima, prenosi Index.

Top 10 burgera sveta za 2025.

  1. Hundred Burgers, Valencia, Španija
  2. Bleecker Burger, London, UK
  3. Black Bear Burger, London, UK
  4. Popl Burger, Kopenhagen, Danska
  5. Funky Chicken, Stockholm, Švedska
  6. Gasoline Grill, Kopenhagen, Danska
  7. La Birra Bar, Buenos Aires, Argentina
  8. Hawksmoor, London, UK
  9. Burger & Beyond, London, UK
  10. Next Door, Sydney, Australija

Šta čini vrhunski burger?

Analiza deset najboljih burgera otkriva dva dominantna elementa: suvo odležane pljeskavice i vrhunski komadi govedine. Od klasičnih odležanih burgera do Wagyu mešavina, zrela govedina pokazuje koliko je kvalitet mesa ključan za savršen zalogaj.

Takmičenje organizuje londonska kompanija Upper Cut Concepts, u okviru šire liste 101 najboljeg steak restorana na svetu, a rangiranje se zasniva na devet kriterijuma – od kvaliteta mesa, preko pripreme, do iskustva rezervacije i posluge.

Izvor: BIZLife/K. J.

Foto: Unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE