
Ovaj grad je dom najboljeg burgera na svetu – i nije onaj na koji mislite
Ako je vaš izbor restorana često vođen potragom za savršenim burgerom, imamo dobre vesti. Stručnjaci su upravo objavili listu najboljih svetskih burgera za 2025. godinu, a pobednik dolazi iz Španije.
Najnovije rangiranje, koje je ocenjivalo burgere u devet kategorija, pokazuje koliko se ovo skromno jelo razvilo od utešnog fast food-a do pravog kulinarskog majstorstva, piše Food & Wine.
Šampion iz Valencije
Titulu najboljeg burgera na svetu ponosi restoran Hundred Burgers iz Valensije, koji je i prošle godine zauzeo prvo mesto. Osnovali su ga Alex González-Urbón i Ezequiel Maldjian, a pobedu su osvojili zahvaljujući preciznoj pripremi pljeskavica, vrhunskom iskustvu obedovanja i pažljivo odabranim sastojcima.

Foto: Unsplash
Njihov prepoznatljivi cheeseburger pravi se od suvo odležane govedine, svakodnevno sveže mlevene, i poslužuje u domaćim brioche pecivima. Sudije su pohvalile „teksturalni kontrast između mekog, maslačnog demi-brioche hleba i duboko aromatične pljeskavice“. Rezultat je zalogaj bogat umamijem, koji su opisali kao „zanatsku izvrsnost“, a cena mu je svega 12,5 evra.
View this post on Instagram
Evropa u top 10
U top 10 našlo se najviše evropskih restorana. London se posebno ističe sa čak četiri mesta u samom vrhu: Bleecker Burger je drugi, dok je Black Bear Burger zauzeo treće mesto zahvaljujući klasičnom burgeru i burgeru s goveđim prsima, prenosi Index.
Top 10 burgera sveta za 2025.
- Hundred Burgers, Valencia, Španija
- Bleecker Burger, London, UK
- Black Bear Burger, London, UK
- Popl Burger, Kopenhagen, Danska
- Funky Chicken, Stockholm, Švedska
- Gasoline Grill, Kopenhagen, Danska
- La Birra Bar, Buenos Aires, Argentina
- Hawksmoor, London, UK
- Burger & Beyond, London, UK
- Next Door, Sydney, Australija
Šta čini vrhunski burger?
Analiza deset najboljih burgera otkriva dva dominantna elementa: suvo odležane pljeskavice i vrhunski komadi govedine. Od klasičnih odležanih burgera do Wagyu mešavina, zrela govedina pokazuje koliko je kvalitet mesa ključan za savršen zalogaj.
Takmičenje organizuje londonska kompanija Upper Cut Concepts, u okviru šire liste 101 najboljeg steak restorana na svetu, a rangiranje se zasniva na devet kriterijuma – od kvaliteta mesa, preko pripreme, do iskustva rezervacije i posluge.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER
Izvor: BIZLife/K. J.
Foto: Unsplash