Otvorena poglavlja 23 i 24

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvorena poglavlja 23 i 24

  Na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su pregovaračka poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i Evropske unije o pristupanju.

  Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak poručio je: “Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku – da će Srbija, ako uradi domaći zadatak, napredovati u procesu prošširenja.”

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je otvaranje poglavlja veliki trenutak za EU i Srbiju, te poručio da će brzinu približavanja Uniji definisati sama Srbija.

  Han je rekao da su šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i njegov tim doprineli da se postigne dogovor i pređu poslednji kilometri do otvaranja poglavlja.

  “„To je svakako priznanje Srbiji i njenom napretku. Mnogo posla je urađeno od strane srpskih vlasti i administracije, kao i celokupnog društva koje je pokazalo da je preuzelo obavezu da preduzme kredibilne reforme u cilju modernizacije Srbije na dobrobit svojih građana“”, uveren je Han.

  EUpoglavljaSrbija

  Vucic, Han i Lajcak

  “„Ne treba imati nikakvu sumnju da je naša obaveza prema Srbiji prihvatanje širokim zagrljajem u naše društvo. Slovačko predsedavanje je stavilo proširenje EU u svoje prioritete. Sada je fokus na održivoj primeni ovih veoma ambicioznih i sveobuhvatnih reformi”“, poručio je Han.

  Rekao je da neće biti biti jednostavno i da i sam tajming nije jednostavan, ali da je zajednički cilj da reforme budu uspešne i da se dođe do toga da vladavina prava bude neometana i samim tim da to postane osnov za privlačenje stranih investicija.

  “„Srbija je ta koja definiše brzinu približavanja. Ne postoje ograničenja u brzini, ali celokupna brzina zavisiće od napretka u ključnim područjima, naročito dinamizacijom odnosa sa Kosovom i napretkom u vladavini prava“” objasnio je Han.

  Johanes Han je izjavio da Zakon o jurisdikciji, na čijoj izmeni Hrvatska insistira u procesu pregovora Srbije sa EU, nije deo pregovaračkog procesa.

  Han je rekao da Hrvatska i Srbija zapravo imaju slična pravna rešenja, ali različite stavove o tome i da zato i postoji “Berlinski proces pomirenja, suočavanja sa prošlošću, ali i gledanja u budućnost”.

  Vučić: Lep dan za Srbiju

  Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas lep i izuzetno značajan dan za Srbiju i njene građane.

  Vučić je na konferenciji za novinare posle otvaranja poglavlja 23 i 24 izrazio duboku zahvalnost Miroslavu Lajčaku, Johanesu Hanu i drugim “evropskim prijateljima”, među kojima je posebno istakao šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta, koji su podržali put Srbije u EU.

  Istakao je da je Srbija svesna da će imati teškoće sa kojima će biti suočena, kao i prepreke, pogotovo u primeni ova dva važna poglavlja, ali i da je odlučna da ispuni očekivanja i da pokaže rezultate.

  “Mi želimo ovakav tip društva i to je najvažniji razlog zbog kojeg ostajemo čvrsto na putu ka EU”, poručio je premijer Srbije i dodao da sve to ima direktnu vezu sa poboljšanjem životnog standarda naših ljudi, što znači da će vladavina prava i postavljenje pravih zakona predstavljati veliki podsticaj za strana ulaganja, što jedino može da garantuje bolji standard građana i veći privredni rast.

  Premijer je naveo da smo od siromašne zemlje, koja je pre dve godine bila na rubu bankrotstva, stigli do jedne od zemalja sa najvećom stopom privrednog rasta u Evropi.

  Ima, međutim, i mnogih primedbi, dodao je, o kojima ne želi da ćuti. “Znamo da imamo mnogo nedostataka, da moramo mnogo toga da ispravimo i da promenimo kod sebe, ali se ne plašimo teškog rada i uveravamo vas da ćemo svoj posao u dobroj veri da završimo.”

  “Daćemo sve od sebe da napravimo Srbiju – demokratsku zemlju na ponos svih građana i u tome očekujemo istinsku pomoć EU”, dodao je premijer, zaključivši da je ovo jedan od dana kad smo ponosni kao Srbi i građani Srbije u Briselu, te da smo “posebno ponosni kad su predstavnici svih zemalja aplaudirali čestitajući Srbiji na otvaranju poglavlja”.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE