Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oštre kazne za PREVARE s hranom

  Evropska komisija dobila je od 14. decembra šira ovlašćenja da, u slučaju kada državna članica ne može da garantuje sigurnost hrane proizvedene na svojoj teritoriji, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje.

  Kažnjavanje prevara s hranom, prema novim propisima, značajno je rigoroznije i obavezuje države članice da malverzacije s hranom kažnjava finansijski i to najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili određenim procentom ukupne zarade.

  Nova regulativa Evropske unije o službenim kontrolama hrane na evropskom nivou uspostavlja jednostavan i integrisan sistem kontrole sigurnosti namirnica, kao i rigoroznije veterinarske i fitosanitarne standarde. Cilj je da se osigura bolji inspekcijski sistem nad evropskom industrijom hrane vrednom 800 milijardi evra.

  Ovo je nužno jer je zajedničko tržište poslednjih godina pretrpelo niz skandala u ovom sektoru.

  Jedan od korisnih mehanizama za sprovođenje novih propisa je mogućnost da inspektori anonimno (čak i preko interneta) kupuju hranu i šalju je na službene analize. Do sada to nije bilo moguće već su kontrole morale da budu najavljene.

  U Srbiji još ne postoji takva mogućnost („tajne“ kupovine hrane), ali nezvanično se pominje da bi takve novine mogle da budu razmatrane, budući da je tržišna inspekcija već dobila ova, šira ovlašćenja.

  U Evropi države sada imaju mogućnost da na osnovu analize rizika sprovode češće kontrole proizvođača koji su već imali prestupe. Strožije kontrole očekuju uvoznike hrane iz trećih zemalja, za koje je dosad važio neujednačen sistem u zemljama EU.

  Direktiva se takođe odnosi i na hranu za životinje, GM hranu, sredstva za zaštitu bilja, kao i sektor organske proizvodnje i označavanja poljoprivrednih proizvoda iz nekonvencionalne proizvodnje.

  Biljana Borzan, članica parlamentarnih odbora za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, izjavila je da kazne moraju da budu visoke, jer je do sada bilo tako da su one praktično bile manje od zarada ostvarenih prevarom.

  „Bilo je slučajeva u kojima se trgovcima isplatilo da varaju potrošače, jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni“, rekla je Borzan.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE