Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osnivač kompanije Patagonia Ivon Šujnar

  Neobičan korak milijardera: POKLONIO kompaniju od 3 milijarde USD

  Milijarder i osnivač „Patagonije“ Ivon Šujnar izjavio je da je svoju kompaniju, vrednu 3 milijarde dolara, predao dobrotvornom fondu. Šujnar je rekao da će prema novoj vlasničkoj strukturi svaki profit koji se ne reinvestira u vođenje poslovanja nameniti za borbu protiv klimatskih promena.

  Reč o iznosu od oko 100 miliona dolara godišnje, tvrdi on, u zavisnosti od stanja kompanije.

  Patagonija se bavi prodajom odeće za planinarenje i druge garderobe za aktivnosti na otvorenom u više od 10 zemalja.

  Kompanija je osnovana 1973. godine, a procenjen prihod je 1,5 milijardi dolara ove godine, dok se neto vrednost Ivona Šujnara procenjuje na 1,2 milijarde dolara.

  „Uprkos svojoj veličini, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njene granice. Umesto da izvučemo vrednost iz prirode i da je transformišemo u bogatstvo, koristimo bogatstvo koje Patagonija stvara da zaštitimo izvor“, rekao je preduzetnik o svojoj odluci da se odrekne vlasništva.

  Kalifornijska firma je već donirala 1 odsto svog godišnjeg profita lokalnim aktivistima i posvetila se održivoj praksi. Međutim, u otvorenom pismu kupcima biznismen je rekao da želi da uradi više, prenosi BBC.

  Napomenuo je da je u početku razmišljao o prodaji Patagonije i doniranju novca u dobrotvorne svrhe.

  Kako je objasnio, obe opcije bi značile odustajanje od kontrole nad poslovanjem. Čak su i javna preduzeća sa dobrim namerama pod prevelikim pritiskom da stvaraju kratkoročnu dobit nauštrb dugoročne vitalnosti i odgovornosti, istakao je on.

  Poslodavci, lider (Pixabay)

  Osnivač kompanije (Pixabay)

  Ljudi koji su donirali svoje bogatstvo

  Osnivač Majkrosofta Bil Gejts je ove godine obećao da će „smanjiti“ svetsku listu bogataša pošto je dao donaciju od 20 milijardi dolara svom filantropskom fondu. Tehnološki šef, za koga se smatra da vredi 118 milijardi dolara, obećao je da će svoje bogatstvo dati u dobrotvorne svrhe 2010. godine, ali se njegova neto vrednost od tada više nego udvostručila.

  Prošle godine, šef Hut grupe, koja poseduje niz onlajn brendova za lepotu i ishranu, donirao je 100 miliona funti dobrotvornoj fondaciji nakon što je postao milijarder kada je njegova firma bila na listi. Metju Molding je o svom bogatstvu rekao da „nije mogao ni da shvati brojke“ i da pokušava da napravi razliku.

  U 2019, Julian Ričer koji je osnovao hi-fi lanac Richer Sounds predao je 60 odsto poslovanja osoblju.

  Umesto toga, porodica Šujnar je prenela svo vlasništvo na dva nova entiteta. Patagonia Purpose Trust, na čelu sa porodicom, ostaje kontrolni akcionar kompanije, ali će posedovati samo 2 odsto njenih ukupnih akcija, rekao je Ivon.

  Vodiće filantropiju Holdfast Collective, američke dobrotvorne organizacije „posvećene borbi protiv ekološke krize“ koja sada poseduje sve akcije bez prava glasa – oko 98 odsto kompanije.

  „Svake godine novac koji zaradimo nakon reinvestiranja u posao biće raspoređen kao dividenda za pomoć u borbi protiv krize“, rekao je Ivon Šujnar.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE