Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Organska hrana: Više novca i šansa za izvoz

  Srbija je odlučila da više stimuliše proizvođače organske od tradicionalne hrane. Podsticaji za organsku proizvodnju ove godine uvećani za oko 40 odsto u odnosu na konvencionalnu.

  Svi proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom, a imaju sklopljen ugovor sa nekom od ovlašćenih kontrolnih organizacija, mogu da dobiju ova sredstva.

  To se odnosi na premije za organsko mleko, biljnu proizvodnja i stočarsku proizvodnju, kao i na regres za kupovinu sredstava za ishranu bilja.

  Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, podsticaji su namenjeni poljoprivrednicima čija je proizvodnja u periodu konverzije, kod onih kod kojih je to završeno i čekaju na dobijanje sertifikata i proizvođači koji već imaju sertifikovanu biljnu ili stočarsku proizvodnju.

  Podsticaji se odnose na priplodne mlečne krave, ovce i koze, tovne krave, krmače, kokoške, ćurke, priplodne matice pastrmke i šarana, kao i za tov junadi, jagnjadi, jaradi i pčelarsku proizvodnju, kažu u resornom ministarstvu.

  Svi koji su ostvarili pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju, u obavezi su da se u naredne tri godine time bave, u skladu sa propisima.

  Evropa nema dovoljno organskih proizvoda, pa naši stručnjaci u tome vide veliku šansu srpskih poljoprivrednika. U Srbiji se organska hrana proizvodi na oko 10.000 hektara obradivih površina, a ovim poslom bavi se nešto manje od 2.000 poroizvođača.

  Stručnjaci smatraju da oko 70 odsto naših oranica ima odličan potencijal za organsku proizvodnju, pišu Novosti.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE