Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Opravdana“ tajna o novcu iz budžetskih rezervi

  Na šta su milioni iz budžetske rezerve potrošeni u Nišu je tajna, a gradska uprava skriva te informacije uz obrazloženje da to nije informacija od javnog značaja i da građani nemaju opravdan interes da to znaju.

  To su naveli i u odgovoru na zvaničan zahtev „Transparentnosti Srbija“, a Zlatko Minić iz ove organizacije kaže da ovim potezom ili pokušavaju nešto da sakriju ili su lenji da dostave podatke, što pokazuje njihov odnos prema građanima.

  „Transparentnost Srbija“ istražuje 12 lokalnih samouprava koje su od 2014. do 2017. godine dobile najviše para iz budžetske rezerve. Ova organizacija je zbog toga uputila zvaničan Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kako bi saznala na šta su konkretno milioni svih građana potrošeni prethodnih godina.

  Od 8 odgovora koliko im je zasad stiglo, kako kaže Zlatko Minić, jedino je niška Gradska uprava odgovorila da to što traže nije informacija od javnog značaja i odbila je da odgovori.

  Razmatrajući predmetni zahtev, u slučaju da ovaj organ poseduje tražena dokumenta, konstatovano je da tražena informacija ne predstavlja informaciju od javnog značaja i ne odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna, piše u obrazloženju Gradske uprave.

  Stanislava Todorović iz Gradske uprave, koja je i potpisala ovaj odgovor na Zahtev, kaže da je to bio njihov „stav u tom momentu“, a da će ako Poverenik naloži da dostave informacije to uraditi u zakonskom roku. Zbog čega Niš krije podatke o trošenju građanskih para, nije želela da pojasni.

  Minić kaže da će se žaliti Povereniku zbog ove odluke, koju tumači time da ili Gradska uprava pokušava nešto da sakrije ili da je reč o lenjosti. Moguće da je nekoga mrzelo da kopa i da nađe te transfere, što govori o njihovom odnosu prema građanima, ističe Minić.

  Prema podacima ove organizacije, Niš je iz budžetske rezerve 2014. godine dobio 200 miliona dinara, naredne godine samo 80 miliona, dok je 2016. taj iznos “skočio” na 260, a prošle godine na 300 miliona dinara. Gradonačelnici Niša su prethodnih godina okvirno govorili o tome na šta će se ovi milioni iz budžetske rezerve trošiti.

  U periodu koji „Transparentnost Srbija“ istražuje bilo je 550 transfera iz budžetske rezerve, priča Minić, a od tog broja su izdvojili lokalne samouprave koje su dobile najviše para, među kojima su i Niš, Vranje i Leskovac.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE