Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OPEK smanjuje proizvodnju nafte, cena skače

  Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovorila se na sastanku u Alžiru da smanji proizvodnju nafte za 750.000 barela dnevno, objavila je agencija „Blumberg njus“ (Bloomberg News), pozivajući se na člana jedne delegacije koji je zahtevao da mu se ne objavi ime.

   Po toj agenciji, članice OPEK-a koji daje oko 40 odsto svetske ponude sirove nafte, pristale su da ; proizvodnju od 32,5 miliona barela na dan, smanje za 750.000 barela u odnosu na dnevnu proizvodnju tokom avgusta. Na ovu vest odmah se podigla cena sirove nafte u Njujorku, dok je tržište očekivalo da na sastanku u Alžiru neće biti sporazuma.

  Na Njujorškoj berzi (Nymex) cena barela referentne vrste nafte (WTI) u Sjedinjenim Američkim Državama je skočila za 2,38 dolara, na 47,05 dolara za isporuku u novembru. Neformalni sastanak OPEK-a počeo je danas u Alžiru razgovorom o mogućem zamrzavanju proizvodnje, u nadi da će to povećati cenu nafte, najnižu od sredine 2014. godine.

  „Moguće je da je to samo prvi korak pre (zvaničnog) sastanka u novembru, ali tržište to uzima kao dobru vest“, objasnio je Majk Dragostis iz firme „TD sekjuritis“ i ponovio da je dogovor iz Alžira o smanjenju proizvodnje ipak nezvaničan. Sporazum zemalja OPEK je iznenađenje za tržište koje je izgubilo nadu posle mlakih izjava Saudijske Arabije i Irana u utorak. To je posebno bilo u igri od objavljivanja nedeljnih podataka Ministarstva za energetiku SAD o neočekivanom padu američkih zaliha za 1,9 miliona barela. Međutim, zalihe benzina u SAD su porasle za dva miliona barela, mnogo više nego što su analitičari očekivali.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE