Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Opat Prevo: Zaljubljenost kao bolest

  Kao i Pandorina kutija, zaljubljenost kada se jednom oseti, donosi haos zbog kojeg nam je sve teže da razumemo svet oko sebe.

  U čast ljubavi su napisane mnoge pesme i stihovi, snimljeni filmovi i komponovane opere. Čini se da je ovo jako osećanje uspelo da ispiše čitavu ljudsku istoriju samostalno. To nije nimalo čudno, budući da je ljudskoj prirodi svojstveno da traži i zahteva bliskost sa drugim ljudskim bićem, pa i dalje – sa prirodom i svetom koji ga okružuje. Voleti nikada nije lako. Ljubav je možda najteže osećanje jer sa sobom nosi pregršt emocija koje nekada ne možemo u potpunosti da razumemo, zbog kojih ne možemo da spavamo, posvetimo se poslu i svakodnevnim aktivnostima.

  Još je teže razumeti i govoriti o osećanju zaljubljenosti. Ako je osećanje ljubavi jedno od najvećih i najtežih, zaljubljenost je sigurno jedno od najkomplikovanijih. I, upravo zbog toga, nije čudno što su vekovima ljudi pokušavali da otkriju njenu tajnu. Kao i Pandorina kutija, zaljubljenost kada se jednom oseti, donosi haos zbog kojeg nam je sve teže da razumemo svet oko sebe.

  Zato je i zanimljivo o njoj promišljati, a naročito ukoliko o njoj piše jedan opat. Svoju „Manon Lesko“ Opat Prevo je napisao u doba Luja Petnaestog. To je vreme kada su skandali, afere i razvrat bili sastavni deo javnog života. Zato nije čudno što ova knjiga prati život mladića iz ugledne porodice i njegovo propadanje, kada jednom upozna i zaljubi se u čuvenu parisku kurtizanu Manon Lesko.

  Glavni junak, u momentu kada ugleda lepu kurtizanu, počinje da gubi vid, razum i sluh za sve što nije vezano za njegovu dragu. Zbog nje će polako izgubiti i društveni status, prekinuće dobar odnos sa roditeljima i prijateljima. Ukratko, izgubiće sebe, onakvog kakvog je poznavao.

  Ceo roman je ispripovedan u prvom licu, i mi, kao posmatrači, svet vidimo zaljubljenim očima glavnog junaka. I ceo roman glavni junak govori samo o Manon Lesko, ali na način koji ne odgovara istini. Znate, kada kao student književnosti tumačite ovo delo, skreće vam se pažnja da sve napisano možda i nije baš tako. Profesor vas upozorava da ne verujete glavnom junaku, a sve zbog toga što se on nalazi u „pomućenom“ stanju svesti. I na pitanje ko je Manon Lesko nećete naći odgovor, ma koliko ga tražili.

  Ova knjiga nas uči jednoj veoma važnoj lekciji. Ona govori o zaljubljenosti na jedan veoma surov način. Uči nas da se u momentu kada se zaljubimo naš svet menja. Da više ništa ne vidimo istim očima, da osećamo drugačije, da postajemo gluvi za svet oko sebe. Da zaljubljenost nije ništa do patnje, da je kao droga koja nas neprestano gura u propast.
  Sve bi to delovalo tragičnije da posle zaljubljenosti ne sledi ljubav, koja sa sobom donosi saznanje da bi svet bio ružniji i da ne bi imao vrednost da nemamo sa kime da ga podelimo. Na kraju, zar nije sve što je teško lepo i sve što je lepo teško?

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: Ana Mladenović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE