Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Objavljen udžbenik za ruski jezik „Ni puha ni pera“, prvi takav u Srbiji

  Udžbenik „Ni puha ni pera!“ (u prevodu „Sa srećom“) rađen je u duhu komunikativnog pristupa učenju stranih jezika, sa velikom količinom lingvokulturološkog materijala, koji omogućuje korisnicima da bolje upoznaju zemlju čiji jezik uče.

  Više od 260 miliona ljudi širom sveta govori ruski jezik, što je skoro duplo više od broja govornika nemačkog i četvorostruko više od broja govornika italijanskog jezika. Ruski jezik je tako jedan od najrasprostranjenijih jezika sveta – šesti je po broju govornika i osmi po broju maternjih govornika. U mnogim zemljama Evrope (naročito Centralne i Istočne), Azije, u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, ruski jezik je jezik međunarodne komunikacije. Jedan je od šest radnih jezika OUN i Uneska. Drugi je po popularnosti na internetu posle engleskog, a ispred nemačkog jezika – zastupljen je sa 6,4% ukupnog sadržaja.

  U zapadnim zemljama ruski se smatra jednim od najtežih jezika za učenje. S obzirom na zajedničko, slovensko poreklo srpskog i ruskog, nama je ipak lakše da ga savladamo. Кako bi nam ovaj jezik bio još bliži, Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji izdao je udžbenik pod nazivom „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika. Izdavanje udžbenika podržala je kompanija NIS.

  „Ni puha ni pera” namenjen je odraslima i studentima i prvi je ove vrste u Srbiji. Izdeljen je na 10 lekcija i 30 dijaloga, preko 300 raznovrsnih vežbi, gramatički prilog, rusko-srpski rečnik, ali i audio-materijale i primer međunarodno priznatog TRКI testa za nivo A1.

  „Oslanjajući se na naše dugogodišnje iskustvo u radu sa studentima i učenicima, proučavanju metodike nastave ruskog jezika kao stranog, teorije udžbenika kao jedne od njenih disciplina, ali i korišćenju čitavog niza udžbenika različitih autora, trudili smo se da u svakom od tih udžbenika uočimo nedostatke i prednosti i da to iskoristimo kao svoju prednost u kreiranju novog, savremenog udžbenika ruskog jezika.“, istakla je doc. dr Nataša Ajdžanović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, jedan od autora udžbenika.

  Na udžbeniku su radili profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Кostić“. Lekturu je uradio Institut Puškin u Moskvi.

  Doc. dr Jelena Ginić sa Filološkog fakulteta u Beogradu, takođe jedan od autora udžbenika, osvrće se na benefite poznavanja ovog stranog jezika. Кaže da Ruska Federacija daje ogroman broj mesta za besplatno studiranje: 15.000 diplomaca iz preko 200 zemalja sveta svake godine započne studije na više od 400 univerziteta u Rusiji. Srbija svake godine dobije preko sto mesta za besplatno studiranje. U Rusiji je 2018. godine bilo oko 300.000 stranih studenata, a planirano je da do 2025. godine oko 700.000 stranaca besplatno studira u Rusiji.

  „Sve navedeno su samo neki od razloga zašto učiti ruski jezik: ruski je jezik nauke, kulture, jezik književnosti, obrazovanja i može u svim ovim oblastima života biti višestruko koristan“, navodi profesorka Ginić.

  PDF verzija udžbenika, kao i audio materijali, dostupni su za preuzimanje na sajtu NIS-a, na sledećem linku https://www.nis.eu/ruski-jezik-udzbenik/.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE