Novogodišnje odluke: Kako da ne čekate ponedeljak da biste nešto započeli

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novogodišnje odluke: Kako da ne čekate ponedeljak da biste nešto započeli

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Utorak je i propustili ste treninge prethodne nedelje (ili prethodnog meseca…) i pomislili ste:  “Nema veze, čekaj da prođe ova godina, da proslavim praznike i malo se opustim i najedem, pa ću onda da krenem sa novim planovima i odlukama i sa treninzima sigurno!“ Svakako vam ne znači da sada počinjete kada se spremate za praznike, u gužvi ste na poslu, a bogata trpeza se priprema i to ne želite da propustite…

  Međutim čekati ponedeljak, 1. januar ili bilo koju drugu vremensku odrednicu u budućnosti, neće vam doneti zadovoljstvo, a ni rezultate koje možete postići ako počnete baš sada. Promeniti se u ovom trenutku izuzetno je teško i iziskuje dosta energije, snage volje i želje za poboljšanjem. Ali je moguće! Možda samo niste dovoljno puta probali.

  Skoro me je razgovor sa jednom klijentkinjom podsetio na tu misao. Imala je prilično tešku godinu punu izazova na privatnom i poslovnom planu, dosta uspona i padova i logično je da je nastupilo stanje umora sad pred kraj godine. Tako da, kada sam je pitao kada će da stane na noge (jer sam video da je spremna za to) i sa samopouzdanjem nastavi dalje, rekla mi je da je do kraja godine ostalo još samo par dana i da jedva čeka da krene nova godina kada je odlučila da je sve gotovo i da je spremna da ostvari bolji balans energije i bude zadovoljnija.

  Međutim, u nastavku razgovora skrenuo sam joj pažnju da nema potrebe da čeka sledeću godinu, pa da proslavi praznike i da nađe neki novi početak, tu odluku može doneti i sada, baš u ovom trenutku, isto kao što je rekla da će to uraditi od nekog konkretnog datuma. Naravno, tu misao je primila sa izvesnim otporom. Jer opiremo se promenama, to je prirodno.

  Dalje smo nastavili razgovor u ovom pravcu…

  Primena novog plana i novih odluka uvek treba da počne sada jer to je proces. Ne možemo reći da ćemo od sutra da se promenimo, to nije nešto što se dešava preko noći, već je potrebno vreme, želja i najvažnije, rad. Zato je uvek lakše ako počnete sada, malim koracima, tako ćete do 1. januara već nešto postići, bićete možda za trunku zdraviji, bolji u nekoj veštini ili jednostavno zadovoljniji sobom i svojim životom. Jer kada pričamo o promenama i razvoju, pričamo prvenstveno o promeni stanja uma.

  Upravo vi (i jedino vi sami) imate tu moć da svoje stanje uma promenite i da odlučite kada ćete ga promeniti. Da li je to ponedeljak, sreda ili nedelja, zaista nije toliko važno, ako je teško sada, biće teško i u ponedeljak, a ako to želite u ponedeljak, znači da to želite i sada. Zato, pokrenite se! Jer kao što ste čvrsto odlučili da ćete posle praznika zdravije i umerenije da se hrante i zacrtali datum, isto tako možete da odredite današnji datum i krenete u primenu plana.

  I za kraj, evo kratke liste predloga šta da uradite ovih par dana pre 1. januara kako biste se osećali zadovoljniji i u 2017. ušli sa osmehom na licu:

  1. Uradite bar jedan trening, malo vežbi rastezanja vam neće oduzeti puno vremena. Setite se, pokretanje tela pomaže pokretanju i promeni stanja uma.
  2. Napišite listu ciljeva koje niste uspeli da postignete i ostvarite ove godine, pročitajte je i onda je uništite! Ovaj mali ritual pomoći će vam da sebi oprostite i da otvorite vidike za novi i bolji početak.
  3. Napišite listu stvari koje ste postigli ove godine i pročitajte je bliskoj osobi. Budite ponosni na sebe i svoj uspeh!
  4. Konsultujte se sa svojim coach-em pri postavljanju realističnih ciljeva za bolji poslovni i privatni život u 2017. godini.
  5. Učinite nešto dobro za druge. Čak i mali znak pažnje za nekoga može značiti mnogo!

  Život je sada, zato se potrudite da bude kvalitetan od ovog trenutka, zašto čekati ponedeljak ili prvi januar? Šta ćete vi započeti ili promeniti baš danas, upravo sada?

  Postignite uspeh sada! Kontaktirajte Synergy Talents za više informacija

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE