Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Maske

  Nove mere u CG: Obavezno NOŠENJE MASKI u prodavnicama, apotekama i javnim ustanovama

  Nošenje maski u Crnoj Gori obavezno je u zatvorenim delovima aerodroma, železničkim i autobuskim stanicama. Ukoliko nove mere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu, kao obavezna mera biće uvedeno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

  Do 12. avgusta zbog povećanog broja noovobolelih donete su, pored aktuelnih, dodatne epidemiološke mere u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

  Jedna od novih mera je nošenje zaštitne maske u svim ustanovama javne uprave, prodavnicama, apotekama i benzinskim stanicama.

  Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim delovima aerodroma, železničkim i autobuskim stanicama.

  „Naglašavamo da ukoliko navedene mere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora oboljevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahteva za hospitalizaciju, uslediće mera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima. Da do toga ne bi došlo, uz uverenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine. Ukoliko jesu, da prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje tri meseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65 godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima. Od ukupnog broja preminulih, 72 odsto su bile nevakcinisane osobe“, rekao je Galić.

  Vakcina

  Vakcina (Pixabay)

  Veliki broj zareženih, ali blaži simptomi

  Intenzitet aktivnosti korona virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je, kako je naveo, na visokom nivou. Široka je prostorna rasprostranjenost sa akcentom na opštine južnog i centralnog regiona zemlje i trendom porasta epidemije sa dupliranjem broja novoregistrovanih slučajeva na dvonedeljnom nivou.

  „Međutim, iako opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti, što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2 koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije. U Crnoj Gori se sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika, čime smo u prethodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom“.

  Galić je rekao da će Institut pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mere.

  On je kazao da su se sada stvorili uslovi da školski čas traje 45 minuta, ali da će se videti u narednom periodu kako će se kretati sutuacija.

  Nošenje maski

  Škola, nošenje maski (Pixabay)

  Novi talas korona virusa, prate situaciju

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić kazao je da smo „ponovo u talasu kovid pandemije“.

  „Ovaj talas ima neke svoje specifičnosti i karakteristike. Potencijal za zaražavanje ovog soja virusa je značajno veći nego kod prethodnih. Simptomi su, makar za sada, značajno blaži“, rekao je Omeragić.

  Dodao je da nije značajno povećan broj hospitalizovanih i da se svi oboleli rešavaju „na nivou primarne zdravstvene zaštite“.

  „Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtevima koje nameće ovaj novi talas pandemije. Bitno je napomenuti da su sve zdravstvene institucije maksimalno spremne da odrade poslove i zadatke koji se od njih očekuju. Ojačani smo kadrovski, infrastrukturno i što je možda i najvažnije iskustveno. Sadašnji soj virusa je sa značajno blažom kliničkom slikom i simptomatologijom. Većina novozaraženih je asimptomska, a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se leče na nivou primarne zdravstvene zaštite“, rekao je Omeragić.

  Dodao je da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahteva jače medicinske tretmane.

  „Preporuke o protivepedemijskim merama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju“, kazao je Omeragić.

  Izvor: Vijesti.me

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE