Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIN-ov ekonomski indeks: Srbija i dalje na dnu u regionu

  Najnoviji NIN-ov ekonomski indeks, koji je početkom ove godine doveo do toga da i premijer opaskom „opomene“ glavnog urednika lista Milana Ćulibrka, moguće da će doneti slične reakcije.

  Naime, prema ovom indeksu Srbija je i dalje na samom dnu u regionu kada su ekonomski pokazatelji u pitanju. Na osnovu 10 parametara Srbija je prema NIN-u od mogućih deset bodova za prvu polovinu 2016. godine, osvojila 4,12. Iako je to skok sa 3,37 poena sa početka godine, Srbija je i dalje najslabija u regionu. Prosečan broj poena za region je 5,65.

  U regionu vodi Bugarska sa 8 poena, a sledi je Rumunija sa 7,87. „Najbliža“ Srbiji je Makedonija sa 4,62 poena.

  Kako piše NIN, iako će ovu godinu završiti sa najnižom inflacijom u „modernoj istoriji“, Srbija je po rastu potrošačkih cena najgora u regionu, jer one u svim drugim zemljama rastu sporije, a u nekima sada i niže nego krajem 2015. Ove godine smo kako piše NIN, „za dlaku“ izbegli i poslednje mesto u neto platama, jer smo za 5 evra bolji od Makedonije.

  NIN-ov ekonomski indeks sastoji se od 10 parametara koji uključuju ukupan rast BDP-a od 2000.godine, očekivani privredni rast u 2016., BDP u dolarima po stanovniku, prosečne plate i njihov realan rast, stopa inflacije i nezaposlenosti, javni i spoljni dug i saldo platnog bilansa.

  Izvor: BIZLife, NIN

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   Pa nećemo valjda da verujemo premijerovim praznim pričama, ni stomak ni džep ih ne prihvataju.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE