Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Balkanski JERUSALIM: Nema mesta na planeti gde je ukusnija i jeftinija hrana! (FOTO)

  Ohrid je grad u Severnoj Makedoniji, na severoistočnom obali Ohridskog jezera i središta istorijskih opština. Ohrid se sve više nameće kao turistički centar Severne Makedonije. Sa legendom da Ohrid ima 365 manastira i crkava koliko ima dana u godini, s pravom nosi epitet „Balkanski Jerusalim“. Više o ovom putovanju rekao nam je Veljko Petrović, Client Service Manager u kompaniji Transcom Worldwide d.o.o.

  Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

  Kao član poslednje generacije Titovih pionira bio sam u prilici da iz geografije učim da su Ohridsko i Prespansko jezero dva najveća i najdublja prirodna jezera bivše SFRJ, ali i Balkana. Sit klišea i utabanih varijanti letnjih odmora duž plaža Grčke i Jadrana odlučio sam se da sa porodicom leto provedem u Severnoj Makedoniji i obnovim davno stečena znanja na časovima geografije.

  Prvi utisci sa putovanja?

  Na prvu loptu ostao sam zatečen lepotama i gostoprimstvom kojim je ova, do tada prolazna stanica na putu za Grčku, primila moju porodicu i mene. Počnimo od istorijskih znamenja i spomenika kulture, antički amfiteatar, brojne (više od 365) crkve koje datiraju iz 12. i 13. veka, činjenica da je širenje pismenosti na Balkanu krenulo iz ovog grada, praistorijski ostaci i muzej na vodi, velelepna Samuilova tvrđava samo su fragmenti mozaika od koga je ovaj grad sačinjen.

  Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

  Gostoprimstvo koje svaki turista iz Srbije oseća na svakom koraku je neverovatno. A spektakl aroma ukusa i mirisa iz gotovo svakog restorana koji služi specijalitete makedonske kuhinje je nenadmašiv. Kao neko ko može za sebe reći da je proputovao svet uzduž i popreko odgovorno tvrdim da ne postoji mesto na planeti na kojem možete jesti ukusniju, obimniju, kvalitetniju i jeftiniju hranu nego u Ohridu i Severnoj Makedoniji. Odlazak na ovdašnje pijace je posebna priča. Paradajz sa ukusom paradajza, krastavac sa ukusom krastavca… paprike, na našu žalost, danas moramo da odemo do Makedonije da bismo mogli da ih konzumiramo.

  Šta sve treba obavezno posetiti?

  Noćni život je bogat i raznolik, kako to ovdašnji novinari kažu, od Nirvane do Silvane. Sve aktivnosti na ovom polju se posebno intenziviraju tokom praznika Svetog Ilije (02. avgust) kada se cela Makedonija spusti na obale ovog jezera. Koncertna ponuda tada je zaista prebogata, ali ja bih izdvojio sada već tradicionalne koncerte Vlatka Stefanovskog. Njegova svirka u antičkom amfiteatru spada već u domen magije.

  – Čistoća vode u jezeru je neverovatna. Okolne plaže Gradište, Ljubaništa, Sveti Naum, Sveti Stefan, Kaneo dopuštaju uživanje u kupanju na peskovitim, šljunkovitim ili plažama na stenama. Tako da je i u ovom segmentu ponuda takva da svako može da nađe najbolje za sebe. Voda u jezeru je tokom juna nešto hladnija za kupanje, ali u godinama sa „normalnim“ temperaturama leti, ceo jul i avgust temperatura vode se kreće od 24 do 28 stepeni što je više nego dovoljno za uživanje i dug boravak u vodi. Obale jezera su idealne za kampovanje, o čemu svedoči i mnoštvo organizovanih prostora/plaža za kampere.

  – Iznad Ohrida se uzdiže prelepa, visoka planina Galičica koja je ujedno i nacionalni park. Sa nje se pruža neverovatan pogled na Ohridsko ali i na Prespansko jezero koje se nalazi sa druge strane iste planine. Galičica je odlična za hiking ture kao i skokove paraglajderom za one koje vole ovaj adrenalinski sport. Odlazak na Prespansko jezero zahteva vožnju u dužini od sat i po. Vijugavi put uz Galičicu nudi mnoštvo vidikovaca čija lepota oduzima dah. Opis mogućnosti koje Prespansko jezero nudi zahteva poseban tekst. Ali sama činjenica da se jezero nalazi na tromeđi Albanije, Grcke i Makedonije, da je jedino stecište pelikana u Evropi da poseduje neverovatno ostrvo Golem grad (ostrvo zmija) samo su detalji koji vam mogu nagovestiti o kakvim je prirodnim lepotama reč.

  – Za kraj bih ostavio izvorište reke Crni Drim koje se nalazi pored manastira posvećenog Sv. Naumu na granici sa Albanijom. Plovidba ovim izvorištem je moguca samo čamcima na vesla. Čistoća, hladnoća ove vode je neverovatna. Bogatstvo živim svetom, ribama, kornjacama, zmijama i pticama je neopisivo.

  – Da bih naslovu teksta dao smisao moram spomenuti da pored prenesenog značenja reči biser u Ohridu se zaista i proizvodi nadaleko čuveni Ohridski biser. Siguran sam da ne postoji pripadnica lepšeg pola koja bi mogla da odoli lepoti ručno pravljenih filigrana i bisera u ovom gradu.

  Koliko treba izdvojiti novca za ovakvo putovanje?

  Dodatan plus ove destinacije su cene smeštaja i hrane koje se kreću na nivou prosečnog grada u centralnoj Srbiji, tako da je sve ovo više nego dostupno svakom žitelju Srbije. Ovaj zaboravljeni biser Balkana zaobilažen godinama zbog nekih „modernijih i popularnijih“ letovališta zaslužuje da se nađe na bucket listama. U krajnjem slučaju tek posle nekoliko dana provedenih u Ohridu shvatićete pun smisao pesme grupe Time i Dade Topica „Makedonija“.

  Ovde možete videti fotografije sa ovog putovanja:

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE