Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aktiviranje hipoteke van dometa NBS

  Povodom zahteva Udruženja bankarskih klijenata Efektiva da Narodna banka Srbije donese hitne mere kojima bi se sprečilo aktiviranje hipoteka kod kredita u švajcarskim francima, centralna banka ne može da utiče na aktiviranje hipoteka.

  „NBS je odgovorna za stabilnost finansijskog sistema i zaštitu korisnika finansijskih usluga, a kada je u pitanju odluka o aktiviranju hipoteke, nije (odgovorna) i ne može da utiče“, navela je Narodna banka.

  „Povodom poslednjih saopštenja kojima se od NBS zahteva donošenje hitnih mera kod kredita u švajcarskim francima, podsećamo da je NBS još u februaru 2015. godine, u granicama svojih nadležnosti, donela Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi sa kreditima indeksiranim u stranoj valuti“, navodi NBS.

  NBS je navela da je tada propisala četiri modela „aneksiranja ugovora o kreditu“, uvažavajući „principe pravne sigurnosti, tržišnog poslovanja i odgovornosti svih tržišnih učesnika za preuzete obaveze“.

  Zahtev upućen banci komentarisala je i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekavši da prvostepeni sudovi donose različite odluke kada je u pitanju aktiviranje hipoteke kod kredita u švajcarskim francima i da ministarstvo ne može da utiče da li će ona biti obustavljena, već samo da se postupa u skladu sa zakonom.

  Podsetimo, Efektiva je zatražila „hitno donošenje odluke o moratorijumu na dalju rasprodaju nekretnina u vlasništvu građana Srbije, korisnika kredita u francima, dok se konačno ne utvrdi istina o ovim kreditima i nađe trajno rešenje“.

  Udruženje je navelo primer da je korisnik kredita koji je od banke uzeo zajam od 150.000 evra (u francima), a do sada je banci platio 135.000 evra i banka je pokrenula prodaju stana potražujući od ovog klijenta 400.000 evra.

  „Na ovim brojkama se jasno vidi razmera otimačine koju banke sprovode nad građanima Srbije“, navodi se u saopštenju.

  Kako ističe Efektiva, u Srbiji ima 20.000 korisnika kredita u švajcarskim francima.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE