Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  namirnice

  Zdrave NAMIRNICE koje ne bi trebalo da jedete kada ste bolesni

  Kada se priča o ishrani uvek je akcent na zdravoj hrani i njenim benefitima za ljudski organizam. Ipak, neke od zdravih namirnica ne bi trebalo da konzumirate kada ste bolesni.

  Neka hrana kod bolesne osobe može čak i da pojača simptome, ali i da uspori izlečenje.

  Orašasti plodovi

  Orašasti plodovi sadrže hranjive supstance kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite sa infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osetljiv i kada imate temperaturu.

  Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari, pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

  Brokoli

  Iako je brokoli dobra namirnica koja jača imunitet, sadrži vitamine A i C, ali je i bogata vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iritirali gastrointestinalni trakt, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje su lakše za vaša creva.

  Umesto toga možete da jedete crvene paprike koje sadrže jedinjenje kvercetin, koji je snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C.

  Kada kašljete ili imate upaljeno grlo trebalo bi da izbagavate sledeće namirnice: 

  Sveže povrće

  Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da sveže povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

  Citruse

  Konzumiranje citrusa tokom prehlade može biti mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u pomorandžama i grejpu može dodatno iziritirati grlo.

  namirnice

  Prehlada (pexels)

  Ove namirnice možete zameniti jajima jer su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jača imunitet. Nedavno istraživanje otkrilo je da med ima antibakterijska svojstva, i može vam pomoći da se oslobodite bakterija.

  Kada vas boli stomak ili imate mučninu ove namirnice je bolje zaobići

  Namirnice: Mlečni proizvodi

  Mlečni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mlečne proizvode jer će vam samo pojačati simptome.

  Mekinje

  Mekinje imaju veliku količinu vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobro ako ste veliki deo dana imali problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

  Grašak

  Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. Kao zamenu možete koristiti zobenu kašu.

  Kada imate dijareju ili povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opao. Kalijum je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i doprinosi zdravlju ćelija. Kalijuma ima dosta u bananama koje sadrže i skrob, a on podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE