NAJRAVNOPRAVNIJA korporacija na svetu otkrila TAJNU USPEHA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJRAVNOPRAVNIJA korporacija na svetu otkrila TAJNU USPEHA

  Jedna od najvećih banaka prema imovini i sa najboljim performansama upravo je proglašena i rodno najravnopravnijom korporacijom na svetu.

  DNB ASA, najveća norveška banka, postigla je najveći rezultat kada je ravnopravnost polova u pitanju u odnosu na sve korporacije u Globalnom izveštaju o ravnopravnosti polova, objavljenom ovog meseca.

  Izvršna direktorka DNB-a, Kjerstin Braathen, kaže da je ključ uspeha obezbediti da žene ne budu u nepovoljnom položaju kada imaju decu. A najbolji način da se to uradi je, kako kaže, adekvatno plaćeno roditeljsko odsustvo.

  Apsolutno je moguće imati i decu i uspešnu karijeru. Savremena organizacija treba da olakša programe koji će ovo učiniti lakšim i atraktivnijim“, rekla je.

  Cilj DNB-a je da najmanje 40% od četiri najviša nivoa menadžmenta banke „zauzimaju“ žene i uskoro će taj cilj i ostvariti.

  Ona kaže da su kvote, koje Norveška sprovodi na nivou odbora, „korisno sredstvo“. Ali u idealnom slučaju, „odbori bi trebalo da vide vrednost različitih timova bez striktnih kvota“.

  Prešli smo dug put u pogledu rodne raznolikosti u DNB. Još uvek imamo dosta prostora za napredak što se tiče drugih aspekata različitosti i zalažemo se za raznovrsnije timove širom banke“, kaže Braathen.

  Vrednost ove banke se udvostručila tokom protekle decenije, dok je Blumbergov indeks deonica evropskih banaka opao za oko 40% u istom periodu.

  Prava jednakost ne postoji ni u Norveškoj

  Ipak, čak i u Norveškoj, jednoj od najbogatijih i rodno ravnopravnih zemalja na svetu, stvarni paritet između muškaraca i žena ne postoji. Norveška premijerka Erna Solberg, domaćin ovogodišnje SHE konferencije u Oslu, kaže da se, uprkos jednakom pristupu školovanju, devojke pre odlučuju za obrazovanje koje ih svrstava na slabije plaćene poslove u javnom sektoru. Norveška još uvek pokušava da smisli kako da ovu neravnotežu ispravi, rekla je premijerka.

  U međuvremenu, korporacije u privatnom sektoru u Norveškoj su manje rodno ravnopravne u odnosu na javni sektor. Ipak, Norveška je ispred mnogih drugih delova sveta, gde je pandemija pogoršala nejednakost.

  Prema Evropskoj komisiji, nijedna zemlja nije na putu da postigne rodnu ravnopravnost do 2030. godine. U novembarskom izveštaju, komisija je procenila da je stopa nezaposlenosti žena zbog pandemije 1,8 puta veća nego kod muškaraca, što je rezultiralo skokom stope ženskog siromaštva od 9,1 odsto.

  Solberg kaže da globalni planovi oporavka treba da odgovore na ono što je postalo poznato kao shecession. Ova reč se koristi za opisivanje recesije koja je žene pogodila više nego muškarce. „Rodni fokus nam je potreban i u našim planovima oporavka. Moramo da rešimo ekološku i klimatsku krizu, ali takođe moramo da izvršimo i rodnu evaluaciju“, rekla je Solberg.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE