Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Modna revija Jovanka u boji – omaž Jovanki Broz

  Jovanka Broz, rođena Budisavljević (1924 – 2013) je bila prva drugarica i dama Jugoslavije,  supruga  predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, partizanka NOB-a dva puta ranjavana u ratu, potpukovnik JNA, nosilac Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i mnogih drugih mirnodopskih jugoslovenskih i međunarodnih priznanja kao što su Orden republike prvog stepena (predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, 1956), Medalja za borbu protiv fašizma od 1933. do 1945. godine (Lote Ulbriht, supruga Valtera Ulbrihta predsednika Državnog saveta Nemačke Demokratske Republike, 1965), Dinastijski orden krune (kraljica Julijana od Holandije, 1970) i Orden za zasluge na velikom krstu (predsednik francuske Valeri Žiskar D’Esten, 1976). Jovanka Broz je ostavila dragocen modni testament – Kolekciju Jovanka Broz koja se sastoji od preko 3000 odevnih predmeta, aksesoara i ilustrativnog materijala: skica modnih dizajnera, korespodencije sa njima, modnih časopisa i uzoraka tkanina, veza i ukrasa.

  Revija Jovanka u boji je omaž Jovanki Broz, jedinstvenoj ličnosti u našoj istoriji i njenom jedinstvenom modnom stilu raskošnih boja, materijala i detalja.  Kao što je Jovankina sačuvana odeća mesto sećanja na našu istoriju, istoriju SFRJ i istoriju umetnosti i mode posleratne Jugoslavije, tako je i revija osmišljena kao svojersno mesto sećanja na Jovanku Broz. Kolekcija Jovanka Broz je redak materijalni ostatak zlatnog doba jugoslovenske mode i jedan od važnih materijalinh ostataka SFRJ. Ona je kulturno dobro i istorijski dokument od neprocenjive umetničke vrednosti za kulturni i nacionalni identitet Srbije, baštinu Srbije i bivših republika Jugoslavije, ali i za svetsku modnu baštinu budući da je Jovanka Broz, pored  jugoslovenske modne i tekstilne industrije, sarađivala sa modnim salonom Klare Rotšild u Budimpešti, da je odeću i aksesoare nabavljala u modnim kućama Dior, Lanvin, Balmen, Pjer Karden, Valentino, a materijale u firmama tekstila Marcoto, Čeruti, Zenja, Biankini-Ferer i na mnogobrojnim putovanjima po svetu.

  Kolekcija prve dame Jugoslavije reflektuje mnogostruke identitete Jovanke Broz čuvajući i vojničku uniformu i Diorove rukavice od najfinije kože. Ratnica i dama, heroina, revolucionarka, antifašistkinja, madam Tito, borkinja za ženska prava, besprekorna domaćica i gost prilikom međunarodnih susreta, prva dama pokreta nesvrstanih, ali pre svega glamurozni simbol SFRJ, nekrunisana kraljica modnog stila kako su je opisali u stranoj štampi, izgradila je prepoznatljiv modni identitet – monumentalni stil, svedene forme, naglašenog struka i dekoltea, luksuznih matreijala, upečatljivih boja i tekstura, prepoznatljive frizure i modnih detalja.

  Odevanje predsedničkog para Jugoslavije korišćeno je kao političko sredstvo uspostavljanja autoriteta kako bi sebe, zemlju i njenu ideologiju koju reprezentuju stavili u ravnopravnu poziciju sa moćnijim političkim liderima, kulturnom elitom pa čak i aristokratijom. Razbijajući sivilo istočnog, socijalističkog bloka, Jovanka je znalački koristila podjednako intezivne i pastelne boje, a često i belu kako bi bila vidljiva. I kada je bila okružena najznačajnim ličnostima tog vremena, ona se izdvajala, plenila lepotom, držanjem, izgledom i elegancijom, prilagođavajući aktulnu modu svom stilu i ručno rađenoj, unikatnoj odeći. Jovanka Broz je bila izuzetan kulturni i modni diplomata jer je na dostojanstven, mudar i atraktivan način predstavljala zemlju u inostranstvu.

  Prilikom državnih susreta prva dama se odevala po protokolu SFRJ i zemlje domaćina ali je i tim krutim pravilima davala lični pečat – izborom odeće inspirisane nacionalnim nošnjama naroda Jugoslavije kako bi promovisala nacionalni stil ili izborom materijala sa tradicionalnim motivima zemlje u kojoj je boravila kao bi im ukazala poštovanje. Jovanka Broz je bila i pokrovitelj domaće modne industrije i njen prvi reprezent. Iako je njena odeća nepotpisana, za sada je poznato da je nosila modele domaćih dizajnera Aleksandra Joksimovića, Mirjane Marić, Žuži Jelinek, Dobrile Smiljanić i Anđelke Slijepčević koji su izrađivani širom Jugoslavije u modnim i krojačkim salonima i državnim preduzećima. Prva dama je bila i redovni posetilac Sajmova mode, fabrika konfekcije, tekstilnih kombinata i modnih revija, podjednako u svim republikama SFRJ, na koje je dovodila strane državnike i delegeacije. Odevni stil Jovanke Broz, modne ikone jugoslovenskog socijalizma je istovremeno bio diplomatsko sredstvo za pozicioniranje Jugoslavije i unapređenje međunarodne saradnje, političko sredstvo povezivanja različitih naroda u jedinstven jugoslovenski nadnacionalni identitet i marketinško sredstvo za promociju jugoslovenske mode u svetu.

  Jedna od ideja revije Jovanka u boji je i da se istakne moć mode kao umetnosti – jer moda jeste umetnost – što je i poruka jubilarne nedelje mode. Kao što se na primeru Jovanke Broz može videti, modni dizajn je izuzetno diplomatsko sredstvo koje ima moć da poveže različite kulture i narode, prošlost i sadašnjost i anticipira budućnost. Modna revija Jovanka u boji kao omaž Jovanki Broz i njenom modnom testamentu Kolekciji Jovanka Broz, će biti kruna završetka 50. L’Oreal Fashion Week-a.

  Sve fotografije na linku: :https://we.tl/t-jKmRdxYbI0

  Izvor: BIZlife

  Foto: Đorđe Tomić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE