Modernizacija tradicionalnih jela: Gastro takmičenje „Challenge Rekonstrukcija“

Napraviti tradicionalno jelo na potpuno nov, moderan način – to će ponovo biti zadatak šefova kuhinja i vrhunskih regionalnih kuvara na trećem po redu gastro takmičenju „Challenge Rekonstrukcija“.

Ove jeseni fokus je na tzv. „petoj noti“ – umami ukusu koji se traži u svim jelima, „od planine do mora“, a organizatori pozivaju kuvare profesionalce i amatere iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije da se prijave na ovo takmičenje.

„Ovo je odlična prilika da kolege predstave tipična jela svog kraja kojima su oni dodali tu svoju, kako se u gastro svetu kaže, petu notu ili umami ukus. Tražimo nove verzije za tavče na gravče, mućkalicu, kačamak, teletinu ispod sača, hobotnicu, pastrmku, ajvar, šta god da ih inspiriše“, ističe Srđan Jerinkić, novosadski chef i pokretač takmičenja.

Svi kuvari zainteresovani za ovo takmičenje mogu se prijaviti do 22. septembra na mail challenge.rekonstrukcija@gmail.com (ili pisati na Instagram stranicu takmičenja @challenge_rekonstrukcija). Njihovi recepti i fotografije pripremljenih jela biće objavljeni na sajtu i Instagram stranici a ocenjivaće ih stručni žiri.

Ove jeseni u žiriju su: čuveni hrvatski chef Mario Mandarić, jedan od najuspešnijih mladih chefova u Hrvatskoj i član Forbes liste „30 Under 30 Europe“, Tom Gretić, kuvarski i televizijski superstar iz Hrvatske, Jovan Nikolić Njegovan, chef u gastro salonu Nucleus u Novom Sadu, Zoran Ostojin, dugogodišnji ugostitelj, suvlasnik etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Nikola Šorak, perspektivni mladi chef koji je Srbiji doneo jednu od nagrada na mađunarodnom takmičenju mladih kuvara San Pellegrino, sous chef u Salonu 1905 i Nataša Šešić, preduzetnica i dizajnerka iz Novog Sada.

„Challenge Rekonstrukcija“ je gastro događaj koji okuplja profesionalce u industriji, ali i ljubitelje dobre kuhinje. Na prvom takmičenju učesnici su predstavili moderne verzije sarme a na drugom – rinflajša, tradicionalnog jela koje se u Vojvodini i Hrvatskoj najčešćče zove „supe, mesa, sosa“.

Finale takmičenja, kao i brojni događaji posvećeni profesionacima u gastro industriji, biće održan 11. oktobra, 2025. na imanju Mokrin House, u selu Mokrin kod Kikinde, u Srbiji.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Izvor: BIZLife

Foto: Challenge Rekonstrukcija / Otoš Andraš

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE