Moderna bez odobrenja FDA za TREĆU DOZU, za naše stručnjake idealna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  moderna

  Moderna bez odobrenja FDA za TREĆU DOZU, za naše stručnjake idealna

  Naučnici Američke agencije za hranu i lekove (FDA) saopštili su da vakcina protiv kovida kompanije “Moderna” nije ispunila njihove kriterijume kojima bi se odobrila upotreba buster doze.

  FDA: Razlika u nivou antitela nije dovoljno velika

  FDA je navela da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da buster doza povećava zaštitna antitela, ali da razlika u nivou antitela pre i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitela ostali visoki, preneo je Rojters.

  Grupa savetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) sastaće se sledeće nedelje kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi buster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

  Moderna traži autorizaciju za buster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri nedelje.

  Savetnici FDA će takođe razmotriti davanje buster doze za vakcinu “Džonsona i Džonsona” u petak, koja se prima u jednoj dozi.

  Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju Srbije preporučio Modernu za buster

  Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju u Srbiji preporučio je krajem jula za treću dozu vakcine, kao dopunsku u borbi protiv pandemije COVID-19, Fajzer (Pfizer) ili Moderna vakcinu.

  Ovaj stručni komitet, ipak, nije isključio mogućnost da građani i za treću dozu biraju bilo koju od četiri vakcine koje je do sada odobrila Agencija za lekove u Srbiji.

  Beograd, 17.08.2021. – Vakcinacija gradjana trecom dozom protiv korona virusa na Sajmu u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

  U Srbiji su odobrene četiri vakcine, američko-nemačka Fajzer/Biontek (BioNTech), britanska Astra Zeneca, ruska Sputnik V i kineska Sinofarm (Sinopharm).

  Vučić: Moderna stiže u oktobru

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u julu a potom i krajem septembra da je Srbija nabavila i petu vakcinu protiv korona virusa američkog proizvođača Moderna.

  Prema njegovim rečima, Moderna bi Srbiji trebalo da bude isporučena u oktobru.

  Koje su preporuke za buster dozu?

  Preporuka je da se treća tzv.”buster (booster) doza” vakcine primi najmanje šest meseci posle druge, a najbolje bi bilo da ljudi prime RNK vakcinu, pojasnio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek.

  Đerlek je objasnio za RTS, 26. jula, da se preporuka Fajzerove ili Moderna vakcine za treću dozu zasniva na ispitivanjima na velikom uzorku u svetu, kao i na osnovu iskustva stručnog komiteta koji je ustanovio da ove „dve vakcine imaju najbrži imunološki odgovor na korona virus“.

  “Međutim, i sve ostale vakcine su kvalitetne i ne možemo ih zanemariti”, naveo je Đerlek.

  Prema njegovim rečima treća doza je potrebna za određene kategorije stanovništva, kao što su hronični bolesnici, pacijenti sa malignim bolestima, transplantirani pacijenti, pacijenti stariji od 70 godina, pacijenti stariji od 60 godina u domovima za stare, zaposleni u zdravstvu i službama socijalne zaštite.

  Đerlek je dodao da na treću dozu imaju pravo i svi građani gde nije bilo očekivanog imunološkog odgovora.

  Moderna bolje štiti od Fajzera?

  Jedna belgijska studija pokazala je da se u organizmu vakcinisanih Modernom nalazi mnogo više antitela nego kod onih koji su primili cepivo Bajontek/Fajzer. Ipak, sama antitela nisu garant zaštite.

  Koliko dobro deluje neka vakcina, može da se vidi po broju antitela koja se formiraju u organizmu. Jedna belgijska studija došla je do rezultata da oni koji su vakcinisani Modernom imaju više nego duplo antitela od onih koji su primili cepivo Bajontek/Fajzer, piše nemački magazin „Fokus“ na svom internet-portalu. Rezultati studije, koju su uradili naučnici okupljeni oko Debore Stensels, objavljeni su u stručnom časopisu „JAMA“.

  List „Fokus“ napominje da su naučnici ispitivali nivo antitela kod oko 1.600 zaposlenih u belgijskim bolnicama – pre vakcinacije, nakon vakcinacije i nakon preležane zaraze. „Ustanovljeno je da se u organizmu nalazi jasno veći broj antitela kod osoba koje su vakcinisane Modernom, nego kod onih koji su primili Bajontek/Fajzer.“

  Cepivo Moderne više dozirano

  Za Bajontek/Fajzer i Modernu zajedničko je to što su obe mRNK-vakcine i bazirane su na istoj tehnologiji. „Ali, vakcine se razlikuju po dejstvu“, konstatuje se u tekstu „Fokusa“. Naučnici imaju dva moguća objašnjenja: da je vakcina Moderne više dozirana nego Bajontekova (100 mikrograma prema 30 mikrograma), a i razmak između prve i druge doze je kod Moderne bio duži (četiri sedmice prema tri).

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE