Milijarderi koji žive (previše) skromno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milijarderi koji žive (previše) skromno

  U medijima se često i vrlo rado govori o raskalašnim životima bogataša, međutim neki od najpoznatijih milijardera žive prilično skromno, bar naspram svojih mogućnosti. Ovih dana se internetom širi zanimljiva infografika o štedljivosti poznatih ultrabogataša.

  Iskustva mnogih poznatih bogataša pokazuju da uprkos milijardama na računu imaju neke navike koje deluju previše štedljivo.

  Ovih dana društvenim se mrežama počela širiti zanimljiva infografika o štedljivosti poznatih milijardera pa nije loše baciti oko na njihove navike. Nikad ne znate šta možete naučiti.

  Mark Zuckerberg (osnivač i izvršni direktor Facebooka)
  Lekcija: Živi ispod svog standarda
  mark-zuckerberg.jpg

  Iako je težak više od 50 milijardi dolara, jedan pogled na Marka Zuckerberga dovoljan je da shvatite da je ovo čovek koji ne želi da izgleda kao da ima brdo novca. Štaviše, da ne znate da je stvorio najveću društvenu mrežu na svetu, vjerojatno ga ne biste ni primetili u masi, a kamoli pomislili da pripada grupi super bogatih.

  Naime, osnivač Facebooka jedan je od bogataša koji se ne opterećuje skupim stvarčicama ili luksuznim automobilima. Najčešće ga viđamo u sivim majicama i trapericama, a vozi običan sedan koji košta oko 30.000 dolara.

  Warren Buffett (investicioni mogul i izvršni direktor Berkshire Hathawaya)
  Lekcija: Izaberi skroman dom
  warren_buffett_ukelele.jpg

  Warren Buffett je tokom života podelio više novca nego možemo i zamisliti, a još uvek je jedan od najbogatijih ljudi na svetu sa više od 66 milijardi dolara na računu. Ipak, oduvek je promovisao štedljivost i takav je od samih početaka.

  Pre 50 godina kupio je kuću u Omahi za oko 30.000 dolara i dan danas tamo živi. Štaviše, oni koji ga poznaju tvrde da se njegove navike nisu promenile od vremena pre nego što je postao milijarder. Voli brzu hranu, Kolu od trešnje i prezire skupu tehnologiju i luksuzne automobile.

  Azim Premji (tajkun, investitor i filantrop)
  Lekcija: Ne opterećujte se klasnim razlikama
  Istina, nazivaju ga “carem indijske IT industrije”, ali Premji se nikada nije opterećivao statusom. Štaviše, uopće se ne ponaša kao milijarder iako se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 16 milijardi dolara.

  Neki bi čak mogli reći da je pre štedljiv. Nikada ne odseda u hotelima sa pet zvezdica i traži jeftin, ali udoban smeštaj. Izbegava letove prvim razredom kada je to moguće, a priča se i da su se na venčanju njegovog sina koristili papirnati tanjiri.

  Beyonce (pevačica)
  Lekcija: Besplatne stvari su svuda oko nas pa budite na oprezu
  glavna-beyonce-koncert-beog.jpg

  Iako se ne može meriti s ostalom ekipom na ovoj listi, poznata R&B diva raspolaže sa otprilike 250 miliona dolara, što je i dalje dovoljno za nekoliko bezbrižnih života. Beyonce se uprkos svom bogatstvu i dalje ponaša netipično štedljivo.

  Naime, ova pop ikona, glumica i modna dizajnerka odbija da troši novac na skupocene stvari i nakit. Često je znala isticati da najviše voli da koristi darove koje dobija od dizajnera i juvelira. Naravno, poznate face neprestano primaju skupocene poklone, ali lekcija je da su besplatne stvari oko nas, pa valja biti na oprezu.

  Keira Knightley (glumica)
  Lekcija: Ne udaljavajte se od dragih ljudi
  KeiraKnightley.jpg

  Iako na svom računu ima više od 50 miliona dolara, američka glumica britanskog porekla sama sebi godišnje isplaćuje tek 50. 000 dolara platu.

  Živeti skupim životnim stilom znači da se ne možeš družiti s ljudima koji ne žive na isti način. To te udalji od dragih ljudi, a neki od mojih najboljih događaja bili su upravo na nekim nimalo luksuznim mestima, rekla je jednom prilikom.

  Ingvar Kamprad (osnivač IKEA)
  Lekcija: Jedite jeftino
  Ingvar-Kamprad-IKEA.jpg

  Sa gotovo četiri milijarde dolara na računu, 90-godišnji osnivač jednog od najvećih svetskih lanaca trgovina nameštajem, Ingvar Kamprad, zaista nema razloga da štedi na osnovnim stvarima kao što je hrana, ali, ono to čini.

  Naime, Kampard obožava mesne ćufte koje se prodaju u restoranima njegovih trgovina, a sklon je i opominjati ljude koji ne pišu na obe strane lista papira. S jedne strane, ovo bismo mogli nazvati štedljivošću, a s druge, najnormalnijim ponašanjem za jednog 90-godišnjaka.

  Michael Bloomberg (osnivač i izvršni direktor Bloomberga)
  Lekcija: Ne trošite previše na obuću
  Michael_Bloomberg_BetaAP1.jpg

  Bivši gradonačelnik Njujorka iznenadio je novinare kada je priznao da je u poslednjih deset godina imao samo dva para radnih cipela. Naime, umesto da kupi nove, istrošeni par cipela odneo bi kod šustera da ih obnovi.

  Naravno, to ne bi bilo ništa posebno da govorimo o nekom štedljivom liku koji nije lud za cipelama, ali Bloomberg na računu ima 45 milijardi dolara, što je svakako dovoljno novca da ne gubite vreme s popravkok obuće.

  Jay Leno (komičar i bivši TV voditelj)
  Lekcija: Radi dva posla, uštedi jednu platu
  leno.jpg

  Jay Leno jedan je od najpoznatijih TV voditelja u istoriji, a ovog milionera ne bismo mogli nazvati klasičnim štedljivcem, posebno ako u obzir uzmemo njegovu ljubav prema automobilima i kolekcijom istih na koju je izuzetno ponosan.

  Ali, ima koristan savet. Kao dete je radio u trgovini automobilima i u restoranu brze hrane. Jednu platu bi potrošio, a drugu stavio na račun. Nastavio je s ovom praksom čak i kad je postao poznat, pa je u isto vreme radio na televiziji i nastupao kao stand-up komičar.

  T. Boone Pickens (naftni magnat)
  Lekcija: Ne idite u trgovinu bez liste

  Ovaj milijarder često je znao isticati opasnost impulsivne kupovine. Mrzi to i tvrdi da pre svake kupovine namirnica sastavlja listu koje se strogo pridržava. Štaviše, sa sobom nosi predviđeni iznos novca da slučajno ne bi došao u napast da potroši više.

  Tako se osigurava da ostane unutar zacrtanih okvira i ne potroši novac na nepotrebne artikle.

  Elon Musk (izvršni direktor Space X i Tesla Motorsa)
  Lekcija: Pokušajte živeti asketski
  elon-musk

  Mnogi u šali tvrde da je Elon Musk nešto najsličnije stvarnoj verziji Tonyja “Iron Mana” Starka, ali ovaj se milijarder u mnogočemu se razlikuje od filmskog razmetljivca.

  Naime, pre nego je postao milioner i puno pre nego je postao milijarder, Musk je pokušao živeti trošeći samo dolar dnevno da vidi može li izbeći obične poslove i rad za druge kako bi se posvetio ostvarenju vlastitih snova.

  To mu je očito pošlo za rukom jer danas se njegovo bogatstvo procenjuje na 12,3 milijarde dolara.

  Steve Jobs (suosnivač i bivši izvršni direktor Applea)
  Lekcija: Kupujte samo ono što vam je potrebno
  steve-jobs.jpg

  Steve Jobs je još jedan od bogatih likova na kojima niste mogli videti da plivaju u novcu jer svaki dan nosio je više-manje istu odeću koja nije djelovala nimalo “bogataški”. Tačnije, ne biste ga primetili u gužvi.

  Jedan od njegovih saradnika s kojim je jednom bio u kupovini, otkrio je da čelni čovek Applea nije kupio zimski kaput jer nije verovao da će ga dovoljno puta obući, što bi značilo da kupovina tog kaputa nije opravdana.

  Logično. I neopisivo štedljivo za lika koji je 2011. na računu imao oko osam milijardi dolara.

  Izvor: Index, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE