Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medijsko spajanje teško 15 milijardi dolara

  Američki medijski gigant 21st Century Fox objavio je da je britanski Sky prihvatio njegovu ponudu za preuzimanje, vrednu 14,8 milijardi dolara.

  Iz Foxa su saopšttili da su postigli „sporazum sa Sky plc o uslovima preporučene uslovne gotovinske ponude“ za kupovinu preostalog udela u toj evropskoj medijskoj kući, u kojoj američka kompanija već ima 39 posto vlasništva.

  Dogovoreno je da će Fox preuzeti britansku medijsku kuću za 13,40 dolara po deonici, odnosno ukupno 14,8 milijardi dolara (14,2 milijarde evra) u gotovini, stoji u saopštenju.

  „Pojačani kapaciteti udružene kompanije će uspostaviti bolju ravnotežu između prihoda od pretplate, naknada, oglašavanja i sadržaja. Ta kombinacija kreira agilnu organizaciju bolje opremljenu za uspeh na globalnom tržištu“, ističe se.

  21st Century Fox spada među najveće medijske kuće u svetu. Njen portfolio uključuje FOX, Fox News Channel, Fox Business Network, National Geographic Channels, STAR India, kao i 28 televizijskih stanica u SAD i više od 300 međunarodnih tv kanala.

  BBC napominje da je preuzimanje dogovoreno u kontekstu sve izraženijih sumnji da će vlasnik Foxa Rupert Murdoch, u čijem su vlasništvu i listovi The Sun i The Times, steći prekomerni uticaj nad britanskim medijima.

  Britanska ministarka kulture Karen Bradley ima rok od 10 dana da oceni hoće li ponuda Foxa uticati na javni interes, konkretno pluralitet medija. Bradley može zatražiti od medijskog regulatora Ofcoma da analizira predloženo preuzimanje, napmoinje BBC.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE