Matijević pregovara sa Tenisom o prodaji pola biznisa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Matijević pregovara sa Tenisom o prodaji pola biznisa

  Vlasnik Industrije mesa “Matijević”, Petar Matijević, potvrdio je za B92 da ozbiljno pregovara sa nemačkim Tenisom (Toennis) o prodaji dela kompanije.

  Matijević za B92 kaže da sa Tenisom pregovora o prodaji polovine biznisa i da bi mu odgovarao i odnos u kojem bi njemu ostalo 51, ali i 49 odsto kompanije.

  Tenis bi kupovinom Matijevića dobio savremenu klanicu i moderan način proizvodnje odgovarajućeg kapaciteta, dok bi Matijević u nemačkom klaničaru dobio kapital koji bi omogućio izlazak na evropsko tržište i otvaranje farmi, što je, kako kaže Matijević, veoma zahtevan posao.

  “Pregovori su dugi i teški. Klemens Tenis je bio ovde, obišao je klanicu i nije mogao da veruje da tako nešto postoji u Srbiji. Detaljno smo razgovarali i početkom juna ja ću ići kod njega da nastavimo pregovore. Eventualan dogovor bi se mogao očekivati za dva meseca”, kaže Matijević.

  Na pitanje da li se u pregovorima došlo do finansijskih elemenata, Matijević kaže da nije, ali napominje da se zna koliko njegova industrija mesa vredi. To je, kako navodi, 10 puta EBITDA, odnosno desetostruka vrednost godišnjeg profita pre plaćanja obaveza, što je između 200 i 250 miliona evra.

  Reč je o modernoj klanici čiji je kapacitet 5.000 svinja dnevno, od čega se danas koristi petina, savremenih farmi od 150.000 svinja, kao i mreža od 135 prodajnih objekata.

  Uz to, Matijević kaže da je u njegovim rukama 20 odsto srpskog tržišta.

  Sve to bi dobio Tenis, a Matijević kaže da bi nemački klaničar njemu ali i Srbiji doneo nova tržišta jer bi našli način da otvori tržište Evropske unije.

  “Ja sad imam slanine, butkice, kolenice koje ne mogu da izvezem jer i dalje cepimo svinje protiv kuge, a Tenis bi našao način. Takođe, nama mnogo nedostaje znanja. Meni je jedan stručnjak rekao ‘teže je napraviti svinju nego mercedes’. Nije svinja sve što je belo i ima četiri noge”, kaže Matijević.

  “Meni nije potrebno da prodam, ali Tenis bi napravio savremene farme, nama treba prava sirovina, kvalitetna Ijeftina a to ne možemo bez njih. Treba nam tehnologija i 30 godina kapitalizma”, objašnjava Matijević.

  Nemačka industrija Tenis objavila je ranije da planira da u narednih pet godina uloži oko 300 miliona evra i podigne više desetina farmi.

  Izvor: B92

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE