Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MANJE OD HRVATA I RUMUNA: Mesečno uštedimo 34 evra

  U Srbiji se za štednju opredeljuje nešto više od polovine građana, a u proseku mesečno uštede 4.215 dinara, pokazalo je istraživanje Erste grupe o štednim navikama i stavovima građana Srbije.

  Kako navode, 40 odsto ispitanika trenutno odvaja između 2.000 i 6.000 dinara mesečno, dok više od 12.000 dinara na stranu stavlja sedam odsto štediša.

  Istraživanje pokazuje da 51 odsto građana štedi, a 20 odsto njih je zadovoljno, odnosno šest odsto vrlo zadovoljno trenutnom ušteđevinom.

  Ove godine je nešto manje onih koji su nezadovoljni ušteđenim novcem, 22 odsto, za procenat manje nego 2015. godine. Više od polovine građana izjavilo je da je u protekle dve do tri godine uštedelo istu količinu novca.

  Navodi se da 71 odsto stanovnika Srbije štednju prepoznaje kao važnu, a 40 odsto je smatra veoma važnom, dok je štednja najznačajnija pripadnicima starosne grupe između 30 i 49 godina.

  Istraživanje je pokazalo da građani štede iz predostrožnosti (93 odsto), a kad je reč o kupovini, 32 procenta ispitanika štedi kako bi sebi moglo „nešto da priušti“, dok 20 odsto građana štedi za odmor i putovanja.

  Pored Srbije, istraživanje Erste Grupe sprovedeno je i u Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

  U poređenju sa Srbijom u kojoj građani prosečno mesečno uštede 34 evra, prosečna štednja na mesečnom nivou u Rumuniji je 46 evra, Mađarskoj 52, Hrvatskoj 57, a Austriji 216 evra.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE