Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAJMUNSKE BOGINJE stigle i u Srbiju, potvrđen prvi slučaj oboljevanja

  Majmunske boginje se šire, a Institut za javno zdravlje „Batut“ saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi potvrđen slučaj obolevanja od Majmunskih boginja.

  Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu „Batuta.

  Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

  Šta kada se pojavi zaraza kao što su majmunske boginje?

  Kako se navodi, teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom.

  U skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaveštene su međunarodne zdravstvene institucije.

  Iz „Batuta“ apeluju na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventive mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

  Simptomi na koje treba obratiti pažnju

  Simptomi majmunskih boginja mogu započeti visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u telu i slabošću. Nakon otprilike dva dana, na licu, rukama i stopalima nastaju osip i čirevi.

  Pacijentima koji prepoznaju bilo šta od navedenog, se savetuje da ostanu u izolaciji tokom celog trajanja bolesti, koja obično traje dve do četiri nedelje.

  Osobe sa majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može da traje dve do četiri nedelje, a većina ljudi se oporavlja bez lečenja.

  Koliko traje inkubacija i kako se prenose?

  Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević rekla je za RTS da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.

  „Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promene liče na one kod obolelih od velikih boginja“, objašnjava dr Begović Lazarević.

  Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajem promena na koži mora biti produžen.

  Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

  „Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno – moći ćemo da reagujemo“, rekao je prof. dr Marković.

  Majmunske boginje SVE BLIŽE Srbiji – stigle u komšiluk

  Izvor: Agencije, Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE