Kremlj: Gas neće odmah biti isključen zemljama koje ne prihvate Putinov ultimatum

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kremlj: Gas neće odmah biti isključen zemljama koje ne prihvate Putinov ultimatum

  Plin neće biti odmah isključen zemljama koje ne udovolje jučerašnjem ultimatumu ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je Kremlj.

  Podsetimo, Putin je juče u televizijskom obraćanju rekao da je potpisao novi dekret prema kojem “neprijateljske zemlje” od danas moraju plaćati za ruski plin u rubljima ili će postojeći ugovori biti raskinuti.

  “Dobio sam puno pitanja o tome znači li novi dekret da ćemo od danas isključiti isporuku plina zemljama koje ne počnu plaćati u rubljima. Ne, to ne znači to i to ne sledi iz dekreta”, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

  Peskov je dodao da su isplate za današnje isporuke gasa predviđene krajem aprila ili početkom maja.

  Ali još jednom ponavljam, za sve detalje je bolje kontaktirati Gasprom“, rekao je Peskov.

  Šta je Putin tražio juče?

  Putinova odluka predviđa da Gasprombank bude posrednik u trgovini gasom. Strani kupac je sada u obavezi da devize prebaci na poseban, tzv „K“ bankovni račun. Gasprombanka bi zatim kupovala rublje u ime kupca gasa da bi ga prebacila na drugi poseban „K“ račun, prema odluci koju je potpisao Putin.

  Ranije ovog meseca, Britanija je stavila Gazprombanku na svoju listu zabranjenih subjekata. On nije bio uključen u nalog EU da se neke ruske banke isključe iz SWIFT sistema.

  Šta stoji iza ove promene?

  Ovaj potez je odmazda za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Moskva, koja kaže da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, opisuje mere Zapada kao ekonomski rat.

  Prisiljavanje zapadnih zemalja da plaćaju u rubljama bi ublažilo uticaj sankcija na ruske devizne rezerve i ojačalo rublju. Evropa je do sada ove godine trošila 200 do 800 miliona evra dnevno na ruski gas, a pretvaranje te količine u rublje predstavljalo bi ogroman podsticaj.

  Rusija Gas

  Zašto je ovo bitno?

  Evropa se u velikoj meri oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 odsto gasa dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči da zatvori slavinu, to bi moglo da izazove nestašice, zatvaranje fabrika i visoke cene energije u celom regionu.

  Nemačka, najveća evropska ekonomija, već je aktivirala plan za vanredne situacije koji bi mogao da znači racionalizaciju energije ako zalihe gasa postanu preniske. Holandske cene gasa, evropski reper, već su dostigle rekordne vrednosti ove godine zbog zabrinutosti za snabdevanje, povećanja inflacije u regionu i povećanja rizika od recesije.

  Da li će strani kupci preći na rublje?

  Za sada se to čini malo verovatnim. Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljama prekršilo ugovore o kojima bi bili potrebni meseci da se ponovo pregovaraju.

  Izvor: Index

  Foto: Beta; AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE