Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krajem leta počinje obnova Trga Nikole Pašića: Kako će izgledati?

  Građevinska dozvola za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića u Beogradu je izdata, projekat za izvođenje je pri kraju, novac u budžetu od 400 miliona dinara za ovu godinu je obezbeđen i ostaje samo da se raspiše tender za izbor izvođača radova.

  Gradski sekretar za investicije Luka Petrović kaže da se raspisivanje tendera očekuje u junu ili julu, a početak obnove svakako u drugoj polovini ove godine.

  Prema pisanju „Politike“ na prostoru od oko 8.000 kvadrata u centru Beograda biće postavlje novi kamen crvenkaste boje, žardinjere po obodu ostaju manje-više iste samo u modernijem dizajnu, drveće neće biti posečeno, postavljaju se nova rasveta i klupe, spomenik Nikoli Pašiću ostaje na istoj poziciji, kao i fontana koja će biti preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija.

  „Fontana ostaje gde jeste, biće jednostavnija, izduženog oblika, vraćamo joj prvobitni izgled bez vrela, okruglog proširenja prema spomeniku, koje je u poslednjoj rekonstrukciji iz osamdesetih godina prošlog veka dodato“, objašnjava arhitekta Zorica Savičić, koja je sa kolegom Zoranom Dmitrovićem pre osam godina osvojila prvu nagradu na arhitektonskom konkursu za obnovu tri trga, uključujući i Trg Nikole Pašića.

  Fontana na Trgu Nikole Pasića u Beogradu, čije renoviranje je predviđeno (BETAPHOTO/ANA SLOVIC/DS)

  Redizajn fontane na udaru kritika

  Prema njihovoj prvobitnoj ideji iz 2015, postojeća fontana trebalo je da bude zamenjena vodoskokom sa mlaznicama iz poda i manje kvadrature od sadašnje. Četiri godine kasnije, kada je najavljivan početak radova, redizajn fontane našao se na udaru kritika građana nezadovoljnih time što bi taj simbol prestonice mogao da ode u istoriju.

  Dogovor je pao 2020, kada je grad tražio projektanta za izradu tehničke dokumentacije u kojoj je tada pisalo: „Pozicija fontane se zadržava. Razmotriti mogućnost redizajna postojeće fontane, uz eventualnu promenu geometrije, tako da vizuelno i tehnološki prostor fontane ostane dostupan u toku čitave godine”.

  „Ona će imati nekoliko režima funkcionisanja i moći će da radi svih 365 dana u godini. Na njenom obodu će moći da se sedi. Dobiće više mlaznica nego što ih ima sada. Kada mlaznice ne budu uključene, u fontani će se stvarati vodeno ogledalo“, objašnjava Savičić.

  Savičić i Dmitrović su u ovom poslu angažovani od početka do kraja, što nije bilo slučaj sa neslavnom rekonstrukcijom Trga republike.

  Njihovim angažovanjem, ali i tehničkom kontrolom projekta, kaže Savičić, ne bi trebalo da se ponove veliki propusti u izvođenju poput onih na Trgu republike.

  3.000 potpisa za očuvanje izgleda Trga

  U kratkotrajnoj peticiji koju je organizovala Inicijativa Ne davimo Beograd, 2019. godine, prikupljeno je preko 3.000 potpisa stanovnika Beograda kojima se zahteva očuvanje Trga Nikole Pašića.

  Inicijativa navodi da su građani prilikom potpisivanja peticije navodili da je rekonstrukcija Trga Nikole Pašića „apsolutno nepotrebna“ i da novac poreskih obveznika treba trošiti na „neke druge, goruće probleme u gradu“.

  Potpisnici peticije smatraju i da je Trg Nikole Pašića već arhitektonski dobro rešen, te da novac treba da se troši na renoviranje klinika i uslove u kojima se gradjani leče.

  „Grad pripada građanima i trebalo bi da budemo pitani i učestvujemo u procesu donošenja odluka“, jedan je od stavova koje je tada prenela Inicijativa.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta/YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE