Konsenzus oko otvaranja poglavlja sa Srbijom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konsenzus oko otvaranja poglavlja sa Srbijom

  Članice Evropske unije usaglasile su pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

  U četvrtak će to zvanično potvrditi i Komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU, kazali su agenciji Beta zvaničnici u Savetu ministara EU.

  Oni su rekli da je u 17.00 istekao takozvani “postupak ćutanja” do kada je trebalo da se o otvaranju poglavlja sa Srbijom prećutno izjasne sve članice Unije.

  Tokom popodneva je sačinjen novi kompromisni predlog, zbog manjih primedbi Hrvatske, za otvaranje poglavlja sa Srbijom i sada je izvesno da će i ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika u čevrtak samo automatski potvrditi ovu pregovaračku poziciju.

  Ta pozicija je usaglašena i na sastanku Radne grupe za proširivanje i pregovore kandidata za članstvo u EU. Na sastanku je, posle tri meseca blokade, Hrvatska zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

  Slovačka kao predsedavajuća Evropskim Savetom, treba da zakaže Međuvladinu konferenciju na kojoj bi poglavlja 23 i 24 bila i otvorena. Očekuje se da to bude 18. ili 19. jula.

  Izvor: Beta, Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE