Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je jedan od najmisterioznijih ruskih bankara koji hoće na srpsko tržište?

  Narodna banka Srbije saopštava da je ruska Ekspo banka iskazala zainteresovanost za ulazak u srpski bankarski sektor, ali da zvaničan zahtev nije stigao.

  Kako je navedeno, zahtev za dobijanje saglasnosti za sticanje vlasništva u banci u Srbiji „nisu podneli ni Ekspo banka, niti gospodin Igor Kim“.

  „Uslovi za ulazak na srpsko bankarsko tržište su jasni i transparentni, a kriterijumi za njihovu ocenu su detaljno utvrđeni internim aktima i procedurama NBS“, navodi centralna banka i dodaje da NBS „podržava ulazak reputabilnih i bonitetnih investitora u bankarski sektor Srbije, koji ispunjavaju propisane uslove, bez obzira na zemlju iz koje oni dolaze“.

  List Blic objavio je da je ruski bankar Igor Vladimirovič Kim, za koga kaže da je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putin, zainteresovan za kupovinu jedne od banaka koje posluju u Srbiji i da se u vezi sa tim već raspitivao u NBS.

  Ruski portal „Moskou tajms“ piše da je Igor Kim već ugrabio odbačene aktive stranih banaka koje se povlače iz Rusije i da sada želi da, kako kaže, proširi svoje aktivnosti u Evropi.

  Posle globalne finansijske krize u 2008. godini koja je primorala zapadne banke da suze obim poslovanja, Kim (47) se, zajedno sa partnerima, pojavio kao osoba koja je zadužena za konsolidaciju aktiva, kupujući ruske ogranke Barkliza, Vest LB-a, „Morgana Stenlija“ i Santandera.

  „Tragamo za različitim aktivama, među kojima su i aktive u centralnoj i istočnoj Evropi. Ne kupujem manjinske udele. Za zadovoljenje profesionalnih izazova i ambicija, kontrolni udeli su zanimljiviji“, izjavio je Kim u intervjuu tom ruskom portalu.

  Kim je 2011. godine kupio Ekspo banku (Expobank) od britanskog Barkliza po ceni koja je niža od knjigovodstvene vrednosti i nedavno je otvorio jedan ogranak u Letoniji, članici Evropske unije koja je privukla ogromna ruska finansijska sredstva, pošto je Kipar, omiljeno ofšor utočište, bio pogođen problemima.

  Kako ocenjuje „Moskou tajms“, Kim je i dalje jedan od najmisterioznijih ruskih bankara, uprkos tome što je u tom poslu 20 godina.

  Tokom buma u prvoj deceniji dvehiljaditih godina, on je osnovao bankarsku grupu URSA koja se 2008. godine spojila sa MDM bankom. To partnerstvo, međutim, nije uspelo, zbog Kimovih nesuglasica sa Sergejem Popovom iz MDM-a.

  Kim je, takođe, akcionar u banci Orijent ekspres, koja je među 30 vodećih ruskih banaka po obimu aktiva i ima snažno prisustvo u Sibiru i na Dalekom istoku.

  Banka Orijent ekspres je 2010. godine kupila hipotekarnu banku „Morgan Stenli“ i ogranak španskog Santandera specijalizovan za kreditiranje potrošača. Vest LB banka i Ekspo banka posluju odvojeno.

  Kim, rođen u Kazahstanu, kaže da kupuje aktive od stranih banaka, jer je uveren da „nema kostura“ u njihovim bilansima.

  „Cene na tržištu su prilično niske, osim toga smatram da nema kostura u ormaru. Kupujem kada sam potpuno uveren da su ovi kosturi izvađeni“, rekao je on.

  Kim je potvrdio da je dostavio ponudu za kupovinu Absolut banke, ruske filijale belgijske finansijske grupe KBC.

  Američki magazin Forbs je 2011. godine Kimovo bogatstvo procenio na 500 miliona dolara.

   

  Izvor: Blic, Agencije

  Foto: ru.wikipedia.org

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE