Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  grejna sezona

  „Ne treba da budemo bahati i da tražimo popust za kratkotrajno odlaganje grejanja“

  Početak grejne sezone, koja bi zvanično trebalo da startuje sutra, 15. oktobra, pod uslovom da se steknu vremenski uslovi i temperatura padne ispod 12 Celzijusovih stepeni, odrediće ponaosob svaka lokalna samouprava, a popust je izvestan samo za one koji imaju ugrađene merače potrošnje, rekli su predstavnici toplana agenciji Beta.

  Direktori toplana čekaju odluke lokalnih samouprava, kao njihovih osnivača, jer nisu u svima određeni isti preduslovi za početak grejanja, posebno kada je reč o temperaturi tokom dana.

  Nagla kolebanja temperature tokom dana u kratkim intervalima, kako su rekli u toplanama, stvaraju ogromne probleme. Koliko je neizvesna situacija sa početkom grejne sezone, toliko je i sa dilemom da li će biti popusta ako se pomeri početak grejanja, posebno tamo gde nisu ugrađeni merači potrošnje toplotne energije, kalorimetri.

  Direktor Toplane u Subotici Saša Petković rekao je da prema odluci te lokalne samouprave grejna sezona treba da počne ako su temperature tri dana ispod 12 stepeni i da je sistem tako izbaždaren da, ukoliko temperatura poraste iznad tog nivoa, da se sam isključuje.

  Radijator, grejanje (Unsplash)

  Radijator, grejanje (Unsplash)

  „Temperature jako variraju u kratkim vremenskim intervalima i to stvara veliki problem jer se pri uključivanju i automatskom isključivanju stvaraju, ne samo veliki troškovi zbog gubitka energije, nego nije dobro ni za sistem“, rekao je Petković.

  Dodao je da se potrošačima neće naplatiti ono što nije potrošeno i da se leti plaća samo fiksni deo cene, a kada počne grejanje i varijabilni.

  Majdanpek čeka uputstva lokalne samouprave

  Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da čekaju uputstva lokalne vlasti i da zbog visokih temperatura grejanje, verovatno neće početi sutra.

  „Potrošačima ćemo naplatiti onoliko koliko smo grejali“, rekao je Roškić.

  Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je za Betu da kod većine potrošača ne postoje preduslovi za obračun popusta na utrošenu toplotnu energiju. On je dodao da je od 350.000 stanova u Beogradu u svega 50.000 ugrađen kalorimetar za merenje potrošnje toplotne energije jer o tome između ostalog odlučuju i skupštine stanara.

  Toplane, Početak grejne sezone

  Toplane, Početak grejne sezone

  „U ovakvoj energetskoj krizi moramo biti racionalni i ne tražiti da grejanje počne kada je formalno predviđeno iako je temperatura iznad praga koji je utvrđen za početak grejne sezone. Nije vreme da tražimo grejanje po kalendaru, a da držimo otvorene prozore“, rekao je Papović.

  Dodao je da kada se traži popust treba imati u vidu i da potrošači ne plaćaju realno potrošenu toplotnu energiju koja se zbog slabe izolacije rasipa, a kada bi se sve to platilo računi bi bili mnogo viši.

  „Moramo biti realni, racionalni, a ne previše bahati i tražiti popust za kratkotrajno odlaganje grejanja. Na kraju, koliki bi popust mogao da bude“, upitao je Papović.

  Istakao je da bi, pored predloga Vlade Srbije da se zbog visokih temperatura odloži grejanje, teško neki potrošač dobio spor za traženi popust.

  Udruženje Zaštita potrošača traži umanjenje računa za grejanje

  Kako navode u ovom udruženju, podržavaju napore lokalnih vlasti da se energenti uštede, ali insistiraju da korist od uštede osete i potrošači tako što će računi za grejanje biti adekvatno umanjeni.

  Predsednik ovog udruženja Nenad Bumbić kaže da u suprotnom odluka da se odloži početak grejne sezone ne donosi uštede toplanama, već im omogućava da naplaćuju uslugu koju ne pružaju.

  Podseća na izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da su dnevne uštede nekoliko miliona evra.

  „Potrošači ne samo da neće uštedeti, već će najverovatnije imati dodatne troškove za električnu energiju koja je većini jedina opcija za grejanje stanova kada daljinsko grejanje ne radi“, poručio je Bumbić.

  Ovo udruženje navodi da bi adekvatno za 15 dana negrejanja u sezoni bilo da prvi mesečni naredni račun ne plate.

  Dodao je da se i potrošačima koji plaćaju grejanje po utrošku takođe mora adekvatno umanjiti fiksni deo računa.

  Iz ovog udruženja tvrde da lokalne odluke o grejanju propisuju da temperatura u stanovima mora da bude oko 20 stepeni, a ne da grejanje ne sme da radi ako je spoljna temperatura 20 ili više stepeni.

  Navode da i u slučajevima kada najviša dnevna temperatura dostigne 22 stepena to ne znači da je temperatura u stanu oko 20 stepeni, već je osetno niža.

  To je posebno slučaj u ranim jutarnjim časovima i stanovima koji su severno orijentisani.

  Udruženje navodi i da se zgrade postepeno hlade, temperatura zidova je ispod spoljne i konstantno pada, pa će, prema njihovom mišljenju, što se duže odlaže početak grejne sezone, više vremena odnosno energije biti neophodno da se zidovi zagreju do adekvatne temperature.

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE