KANCER I OTKAZI: Evo zašto nije izglasana izmena Zakona o radu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KANCER I OTKAZI: Evo zašto nije izglasana izmena Zakona o radu

  Nije neuobičajeno da poslanici Skupštine Srbije odbace predlog zakona samo zato što ga je predložio neko iz suprotnog političkog tabora. Međutim, kada bude odbačen predlog koji podrazumeva konsenzus, onda to nanovo izaziva pažnju javnosti. Poslednji primer: neizglasavanje izmena Zakona o radu, prema kojima oboleli od karcinoma ne bi mogli da dobiju otkaz, a ugovor na određeno bio produžen do okončanja lečenja i rehabilitacije. Izmene tog zakona predložio je poslanik iz Niša, dr Dušan Milisavljević, koji za BIZLife kaže da je povod slučaj njegove sugrađanke Violete Petrović, koja je u toku lečenja od karcinoma dobila otkaz u “Juri”.

  „Reagovao sam kao lekar i odmah podneo predlog za izmenu Zakona, da više nijedan radnik ne prođe kroz ono kroz šta je prošla Violeta, koja je dobila otkaz usred citostatske terapije posle operacije raka dojke! Moram da kažem da su neki poslanici vladajuće koalicije, njih desetak, pozitivno reagovali i glasali za moj predlog. Ostali poslanici vladajuće koalicije, po odranije poznatom maniru, nisu učestvovali u glasanju. Zalažem se da poslanici, koji su predstavnici naroda, misle svojom glavom. Nastaviću da tražim način da se izmene tog akta, koje sam zatražio prvenstveno kao lekar, ipak nađu na dnevnom redu i budu izglasane u Parlamentu.“

  Da li ste kontaktirali Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja?

  –         Nemam problem da razgovaram s nekim u Ministarstvu, da vidim kakvo je raspoloženje s njihove strane po tom pitanju. Nema valjanog kontraargumenta da izmene Zakona o radu budu odbijene. Ako sam ja problem, neka izmene predloži Ministarstvo, samo neka se usvoje u Skupštini. Država bi trebalo da stane iza svojih radnika. Možete li da zamislite kako se usred citostatske terapije osećala Violeta kada je saznala da više neće primate platu? Pored ljudskih, izmene Zakona koje predlažem imaju i zdravstveni aspekt. Ne interesuje me dnevna politika, zalažem se za to da zakonom bude regulisano da onima, koji stavljaju kapital ispred života, bude zabranjeno da radnicima daju otkaz u takvim situacijama. Podsećam da smo na vrhu liste po stopi oboljevanja od karcinoma, ali i smrtnosti od te bolesti.

   Jeste li optimista?

  –         Ministri u ranijim vladama su prihvatali neke moje predloge. Poslednje što sam predložio, a što je usvojeno – u vezi je sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici – jeste da se nasilnik odmah izbaci iz porodičnog doma. To je predlog Autonomnog ženskog centra i moj. Nekoliko puta sam ga stavljao na dnevni red – i uspeo. Predlog je modifikovan, ali je srž ostala.

  S obzirom na to da ste lekar, moram da Vas pitam i ko je odgovoran za to što je procenat nevakcinisane dece poražavajući? Tek svako drugo dete u zemlji je vakcinisano ove godine; umesto da se obaveznom vakcinacijom do 2020. iskorene male boginje, kao da je na pomolu epidemija…

  –         Odgovorni su i struka, i mediji, društvene mreže, antivakcinalni lobi… Treba znati da je imunizacija spasila više ljudi nego bilo koja lekarska intervencija, citostatici ili antibiotici. Imunizacija i čista pijaća voda sačuvale su najviše života. Pričati u 21. veku da je nešto štetno i da ubija decu ili im uzrokuje deformitete je ozbiljna situacija, u kojoj struka mora da bude mnogo agilnija. Nijedan roditelj ne želi ništa loše svom detetu, ali u vreme senzacionalizma na društvenim mrežama ima i mnogo laži koje zbunjuju roditelje. Razumem ih, ali ne i doktore koji ćute, a vakcinisali su svoju decu. Tu pre svega mislim na pedijatre i lekare opšte prakse koji se povlače pred najezdom šarlatana, nadrilekara. Zbog svega toga, postoji mogućnost vraćanja nekih bolesti koje smo mislili da smo iskorenili.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Jelena Vučetić

  What's your reaction?

  Komentari

  • Naiva

   Zašto bi poslodavac snosio duple troškove? Država je tu da brine o svojim građanima, što kroz preventivne mere što kroz sistem zdravstvene i socijalne zaštite. Zvuči surovo ali uplatom doprinosa država uzme novac a prava ostvarujete kod privatnika o svom trošku ako hoćete da preživite. Umesto subvencija jakim, bogatim kompanijama iz inostranstva, bolje novac podeliti ljudima koji se leče i ne mogu da rade, a eventualno zakonom rešiti da nskon oporavka mogu da se vrate na staro mesto.

   • srki

    Pa to i jeste predmet ovog zakona. Da radnik ne moze biti otpusten zbog bolesti a da troskovi budu na teret budzeta koji radnici ionako pune doprinosima. Moj predlog je da u krajnjoj liniji ako covek 15 godina uplacuje doprinose on mora u svakom momentu znati koliko ima novca na svom racunu osiguranja i sta moze sa tim novcem uraditi. Pa ako nema pravo na penziju onda mora imati pravo da podigne ono sto je do tada uplatio umanjeno za ono sto je u medjuvremenu eventualno iskoristio.

  • Br

   Posle 30-og dana bolovanja, sve je na teret fonda , tj.drzave. Poslodavac ima malo vise papirologije i to je sve.

   • "Mali gazda"

    Br,kako misli"malo vise papirologije".Vecina vas komentarise nesto u sto nije upucena.Radniku bolovanje i doprinose isplacuje poslodavac a ne RFPIO..Kada poslodavac radniku isplati bolovanje( na poseban tek,racun koji sluzi samo za isplatu bolovanja,uplacuje mu i doprinose u punom iznosu.Tada trazi od drzave refundaciju(da mu vrati pare koje je uplatio.Kao dokaz mora da prilozi i potvrdu iz poreske uprave da je izmirio sva dugovanja poreza po svim osnovama.Tada drzava pocne da ga dribla.Prolongira refundaciju da bi se sluzila sa njegovim novcem.,i po par meseci. A cim predje u sledeci mesec daj ponovo potvrdu iz PU, a oni u medjuvremenu pronasli neku sicu duga u vidu kamate za vodoprivrednu zajednicu(na primer)A pitam ja vas,zar nije jednostavnije da posle 30 dana bolovanja drzava preuzme direktnu isplatu bolovanja radniku i poslodvca oslobodi doprinosa sve do povratka radnika sa bolovanja..Ovako,neko iz neznanja,a vecina iz pakosti oplete sve po "gazdama" kao da su oni najveci kriminalci i rak rana ovog drustva.Govorim o "malim i sitnim"gazdama.

   • skoda

    Mali gazda. Nije problem držata i ne dribla te ona vć poresko i socijalno, ali ako sve obaveze izmiruješ na vreme, nema problema za povraćaj . Problem je kada muljaš i pokušavaš da izigraš sistem i radnika. Ako si "gazda" onda moraš da vodiš računa o svemu a ne samo o tome kako da što više zaradiš. Na zapadu , kada ne posluješ po zakonima, odmah dobiješ po ušima a možeš i da izgubiš sve i dobiješ zabranu obavljanja samostlne delatnosti. Veći problem je kada ti kekari i socijalno i penzijsko posle isteka bolovanja menjaju dijagnozu uz prekid bolovanja na jedan dan pa bolovanje počinje ponovo, pa tako pokušavaju da skinu obavezu sa zavoda. E tu moraš da pratiš i odmah reaguješ opomenom pred tužbu pa da vidiš kako odmah rade kako treba.

  • jasna

   Kada bi se kod nas uvela socijalna karta kao na zapadu, da se zna koliko ko uplaćuje i troši po osnovu zdravstvene zaštite (PIO fond ima evidenciju uplata doprinosa za penzijsko osigurnaje na osnovu kojih se i računa visina penzije), ali u Fondu zdravstva se ništa ne zna, tako da bi u tom slučaju bilo omogućeno lečenje i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a ne samo u državnim, gde pancijenti teško dolaze na red kod lekara specijalista, jer ih je malo, a za privatnog specijalistu mora nekoliko odobrenja da se prikupi da bi Fond refundirao. Za teške bolesti kao karcinom i druge bi trebalo da država - tj. Fond zdravstva snosi troškove, preko 30 dana bolovanja, kao što je u Zakonu. Ali kako je to kod nas u praksi, ne mogu da kažem.

  • IVANA

   ZA NAKNADU PLATE ZA VREME BOLOVANJA PREKO 30 DANA, SREDSTVA SE OBEZBEĐUJU IZ BUDZETA RFZO, A NE OD STRANE POSLODAVCA.POSLODAVAC PLAĆA BOLOVANJE SAMO DO 30 DANA. DRŽAVA KOJA NEMA PARA NA OVAJ NAČIN NEIZGLASAVANJEM OVAKVOG PREDLOGA IZMENA ZAKONA SAMO GLEDA SVOJE INTERESE, A NE I INTERESE RADNIKA I BOLESNOG NARODA.GDE SU SINDIKATI, ILI SE I ONI LICEMERNO KRIJU KADA SU OVAKVI PROBLEMI U PITANJU.KOJI SINDIKATI SU SE ZA NEŠTO IZBORILI U OVOJ ZEMLJI? POSLANICI GLASAJU ILI NE GLASAJU ONAKO KAKO IM NALOŽI CENTRALA NJIHOVE POLITIČKE STRANKE I NE ODLUČUJU SVOJIM RAZUMOM I GLAVOM, VEĆ KAO SLEPI POSLUŠNICI AMINUJU I OVAKVE NALOGE. ODGOVORNI SU SVI U VLADAJUĆOJ KOALICIJI JER IH IMA DVE TREĆINE U NARODNOJ SKUPŠTINI, OD AV PREKO AB, DO ZADNJEG POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI, A TI NARODE VIDI KOME SI DAO POVERENJE I SVOJ GLAS DA TI ODLUČUJE O ŽIVOTU...I BUDUĆNOSTI...BAŠ NJIH BRIGA ZA BOLESNE I DA LI ĆE DOBITI OTKAZ DOK SU NA BOLOVANJU I DOK SE LEČE OD KARCINOMA...

  • Драган Савић

   Апсолутно је неприхватљиво да један овакав предлог не буде усвојен, без обзира ко је предлагач. Зар треба да будемо робови који ће док су здрави рмбачити за газду а кад се се разболимо да будемо одбачени као крпе? Питао бих "наиву" (или наивну, мада не мислим уопште да је наивна) да ли рад код било ког послодавца подразумева и неку хуману страну или се све своди на само што већу зараду на грбачи радника? И ово се односи и на домаће и на стране послодавце. Када се разболи неко од фамилије послодавца њима је лако јер се тај исти послодавац обогатио са грбаче радника па може да лечи своје и ако нису у радном односу, а шта је са тим истим радником захваљујући чијем се раду обогатио? Више му није потребан па нека цркне!? И срам било све посланике из свих странака које нису гласале за овај закон!

  • Nenad

   Glasali ste (ili niste, svejedno) - sad gledajte i uživajte...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE