Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako napisati motivaciono pismo koje će svaki poslodavac hteti da pročita

  Pišite motivaciono pismo tako da istaknete svoje vrednosti koje se poklapaju sa vrednostima kompanije za koju konkurišete. Uvek imajte na umu da niste jedini koji se prijavljuje za taj posao, i razmišljajte o onome što vas izdvaja od ostalih.

  Možda deluje očigledno, ali mnogo propratnih odnosno motivacionih pisama pisano je u „robotskom“ stilu koji ne ostavlja prostora da oni koji zapošljavaju upoznaju kandidate za posao. Motivaciono pismo je vaša šansa – najverovatnije jedina – da se istaknete i razlikujete od drugih kandidata, koji imaju sličnu radnu biografiju kao i vi.

  Propratno pismo može da napravi veliku razliku između dvoje kandidata koji su isto ili slično kvalifikovani za posao,“ kaže Džon O’Nil (John O’Neill), pomoćnik dekana za stručno obrazovanje na Stanford Univerzitetu. Iako je svaka industrija i HR menadžer (odnosno onaj ko zapošljava) drugačiji, postoje neki trikovi koji mogu da povećaju šanse za dobijanje posla.

  Nemojte da se držite jednog obrasca

  Možete da koristite i Guglov obrazac (Google „cover letter template“) da biste dobili neke ideje o tome kako da napišete propratno pismo. Ali, stručnjaci kažu – bolje nemojte.
  Trebalo bi da razmišljate o onima koji čitaju vaše pismo,“ kaže Kristen Ficpatrik (Fitzpatrick), generalni direktor za profesionalni razvoj na „Harvard Business School“. „Ko će čitati ono što pišete? Kako ćete privući njihovu pažnju tako da vas izdvoje od ostalih?“ Ovo je trenutak da pokažete svoje komunikacione veštine i vašu ličnost.

  Nemojte ponavljati ono što piše u vašoj radnoj biografiji

  Fokusirajte se na kompaniju ili organizaciju kojoj planirate da pišete i na opis posla za koji konkurišete. Ne morate ponovo navoditi svoja iskustva, već specifične primere projekata, i kako biste to znanje implementirali u budućem radu. Možete da ponudite i nove ideje, pokazujući time da razumete ciljeve kompanije i da nosite sa sobom kreativnost.

  Ne ističite očigledno

  Stručnjaci koji zapošljavaju sve češće ističu kako im lista „ličnih osobina“ kandidata, kao što su „timski igrač“, „vredan“, „lojalan“, ne govori puno. Svi to mogu da napišu ili kažu, ali retko ko ume da potkrepi primerima. A baš to treba uraditi u motivacionom pismu.

  Sprovedite mini-istraživanje

  Možete da pretražujete na Guglu, ili da se upoznate sa terminologijom kompanije i sa novim projektima. „Istraživanje“ može da bude i razgovor sa nekim ko radi ili je radio u kompaniji. Nekoliko novosti i bliže upoznavanje sa firmom mnogo će značiti.

  Usredsredite se na ono što vi njima možete da ponudite

  Većina kandidata provodi suviše vremena govoreći o tome zašto vole kompaniju, rekao je Ficpatrik. „Koliko pisama dnevno dobije „Epl“ („Apple“) tipa „Ne mogu da živim bez svog Ajfona (iPhone)? Mnogo. Nemojte to raditi, pokažite da ste jedinstveni i da ste uradili neka istraživanja,“ kaže Ficpatrik i dodaje da možete jasno da stavite do znanja da poštujete kompaniju i objasnite zašto ste zainteresovani, ali fokus treba da bude na onome šta vi možete da uradite za njih. „Izbegavajte da počinjete rečenicu sa „Ja“ – „Ja znam ovo, Ja sam radio to i to,“ itd,“ kaže O’Nil.

  Ukratko, ubedite kompaniju da ste baš vi ta osoba koja će najviše pomoći, a ne da imate nameru da izvučete korist od toga.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE