sendvič

Kako je jedan kockar osmislio najpoznatiju užinu

Svetski dan sendviča slavi se 3. novembra, a vi ste ga verovatno već nesvesno proslavili doručkom! Sendviči postoje u većini internacionalnih kuhinja, u različitim varijacijama. Postavlja se pitanje šta sve spada pod široku definiciju sendviča. Ovu užinu volimo zbog njene jednostavnosti, a tako ju je i osmislio grof od Sendviča u 18. veku.

Kako je nastao sendvič

Moderni sendvič je popularizovao 1762. godine Džon Montagu, četvrti grof od Sendviča, koji je zahtevao meso između dve kriške hleba kako bi mogao da jede rukama dok se kocka, a da ne zamasti karte. Iako grof nije izumeo koncept stavljanja hrane između hleba, jer su slična jela postojala i ranije, njegov konkretan zahtev je učinio naziv „sendvič“ popularnim. Njegovi kockarski prijatelji su počeli da naručuju „isto što i Sendvič“ i naziv se zadržao.

U jevrejskoj tradiciji poznat obrok bio je jagnjeće meso obavijeno u macu, dok je u kineskoj tradicji postojao sendvič sa mesom poput govedine ili jagnjetine u lepinju zvanoj baidžimo.

Novi papa dobio sendvič u rodnom Čikagu

Najpopularniji sendviči širom sveta

Kad vam treba brzi obrok s nogu na putovanju možete uvek računati na sendvič. Svakoj kulturi pripada poseban sklop ukusa i bio bi dobro da naučimo nekoliko naziva kako bismo olakšali naručivanje. Pored poznatih kubanskih sendviča, klub sendviča i šavarme tu su i ove nezaobilazne poslastice.

Pan banjat je sendvič koji je specijalitet Nice. Sendvič se sastoji od pain de campagne, integralnog hleba, koji obuhvata salade niçoise, salatu sastavljenu uglavnom od sirovog povrća, tvrdo kuvanih jaja, inćuna ili tunjevine. Ponekad se dodaje sirće, ali nikada majonez. Tradicionalno se pripremao sa hlebom starim jedan dan.

U Danskoj ćete probati Smerebrod, hleb sa namazom. Osnova je obično ražani hleb, a preko njega dolaze različite kombinacije – od haringe u kariju ili sirćetu, preko sitnih ružičastih škampa, do kuvanih jaja i tanko sečene pečene govedine.

Frikas je slano prženo pecivo, često punjeno tunjevinom, tvrdo kuvanim jajetom, maslinama, harisom, konzerviranim limunom, kaparima i pire krompirom, sa kurkumom kao začinom. Obično se kupuju od tradicionalnih tuniskih prodavaca hrane.

Chip Butty je sendvič punjen pomfritom koji je nastao u Lankaširu i osvojio Veliku Britaniju zbog svoje jednostavnosti. Napravljen je od hleba namazanog puterom (često mekog belog hleba) punjen vrućim, debelo sečenim pomfritom (čipsom) i obično se služi sa dodacima poput kečapa, majoneza ili sladnog sirćeta.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife

Foto: Unsplash/MaitePaternain

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE