Kako je autorka priče o Hari Poteru zaradila prvi milion?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je autorka priče o Hari Poteru zaradila prvi milion?

  Britanska spisateljica Dž. K. Rouling (J. K. Rowling) najpoznatija je kao tvorac čuvenog serijala knjiga o čarobnjaku Hari Poteru. Ove knjige prevedene na 73  jezika i prodate u više od 450 kopija postale su najprodavanija serija knjiga u istoriji.

  Roulingova je rođena 31. juna 1965. godine u Glosterširu u Engleskoj. Za svoje spisateljsko ime je iskoristila ime svoje bake Kejtlin. Kada se pojavila knjiga, ono je izazvalo velike nedoumice o polu autora, te je prvo pismo obožavatelja bilo oslovljeno sa””Poštovani gospodie Rouling”…

  j-k-rouling_youtubeprintscreen

  J. K. Rouling: u novembru 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 1140. mestu svetskih milijardera.

  Otac J. K. Rouling, Džejms, je bio inžinjer u kompaniji Rols Rojs, a majka, Ana, je bila tehničar u laboratoriji. Džoanini roditelji potiču iz Londona, a upoznali su se sa osamnaest godina, u vozu dok su putovali od Kings kros stanice do Škotske. Ani je bilo hladno te joj je Džejms ponudio svoj kaput. Godinu dana kasnije su se venčali i preselili u predgrađe Bristola.

  Četiri godine nakon rođenja Roulingove, 1969. godine porodica se seli u obližnje selo, Vinterborn. Džoan je bila mala devojčica sa naočarima, sanjarskog duha. Volela je da izmišlja priče, a jedna od najranijih priča je bila o malom zecu koji je imao boginje i koga su prijatelji posećivali. Prva osoba koja je slušala Džoanine priče je bila njena sestra Di.

  Detinjstvo buduće spisateljice se ne može nazvati teškim, baš naprotiv ono je bilo tiho i srećno. Roulingova je uživala u učenju i pravljenju grnčarije, slikanju i književnosti. Džoanina majka Ana je želela da joj deca budu obrazovana te je tako svojim ćerkama uvek čitala dosta knjiga. Džoan bi znala svaku gotovo napamet.

  Da li je lik Snejpa stvoren po uzoru na stvaranu ličnost?

  I dok je na časovima književnosti briljirala, časovi matematike su bili pravo mučenje. Gospođa Morgan koja je predavala matematiku podelila bi učionicu na dva dela: levu sa decom koja su briljirala u matematici i desnu sa decom kojoj matematika nije dobro išla. Gospođa Morgan će kasnije poslužiti Roulingovoj pri stvaranju lika Severusa Snejpa.

  Sa Džoaninih petnaest godina porodica se ponovo seli. Baš u to vreme Roulingovoj umire i baka koju je jako volela, odnosi sa ocem se zatežu a majka joj oboleva od multipla skleroze. Majčina terapija nije delovala i njeno stanje se pogoršavalo iz godine u godinu.

  Nakon završetka srednje škole Roulingova pokušava da se upiše na Oksford ali ne uspeva. Umesto toga se upisuje na Univerzitet u Eksteru gde studira francuski jezik. Profesori je se sećaju kao studenta koji se nije ni po čemu isticao i koji je radio taman toliko koliko je dovoljno da prođe. Prema sećanju same Rolingove studentsko doba bilo je obeleženo malim trudom i velikom željom  za čitanjem Tolkina i Dikensa i slušanjem benda The Smiths.

  Stvaranje Hari Potera…

  U leto 1990. godine dečko Roulingove je dobio premeštaj u Mančester. Ona je provela čitav vikend jureći stanove sa njim, a po povratku u London vozom ideja o Hari Poteru joj je odjednom prošla kroz um. Kada je došla kući odmah je sela za radni sto i počela da piše.

  Priča o Hari Poteru je videla svetlost dana nakon smrti Džoanine majke. Ana Rouling je umrla 30. decembra 1990. godine u 45 godini života. Iako ju je posetila samo šest dana pre smrti, Džoana i dalje nije shvatala ozbiljnost majčine bolesti. U pokušaju da zaboravi majčinu smrt odlazi u Portugal da predaje engleski jezik.

  U Portu upoznaje Horhe Arantesa, portugalskog novinara, i za njega se udaje. Njihov brak je bio loš, i nakon što ju je muž pretukao Roulingova se vraća u Englesku sa svojom malom ćerkom. U Engleskoj živi od socijalne pomoći.

  U to doba prva knjiga iz Hari Poter serije će ugledati svetlost dana, a najveći deo ove knjige je nastao u kafiću Elifant haus (Elephant house). Prema nekim izvorima Roulingova je u kafićima provodila vreme kako bi izbegla da boravi u hladnom stanu bez grejanja, međutim njih je Roulingova kasnije opovrgnula.

  Nakon pet godina pisanja, 1995. godine Roulingova je počela da traži izdavača za svoju knjigu. Nakon mnogih pisama odbijanja konačno je dobila jedno iz Blumsberija kojim joj se nudi štampa.  Alis Njuton, osmogodišnja ćerka agenta iz Blumsberija je pročitala prvih par poglavlja ove knjige i odmah poželela da čuje ostatak. Nakon izdavanja 1997. godine knjiga je počela da se prodaje munjevitom brzinom.

  Danas je Roulingova jedna od najbogatijih i najprodavanijih pisaca. Međutim, treba uvek imati na umu da uspeh nije došao preko noći i da je za njega potrebno dosta truda.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE