Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da proverite RADNI STAŽ preko interneta?

  Broj godina života i propisan radni staž dva su uslova za odlazak u penziju – a što je staž veći, veća je i penzija.

  Da bi se ostvarilo pravo na penziju potrebno je imati određeni broj godina života i propisan penzijski staž. Penzijski staž stiče se vremenom provedenim u radu i uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

  Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu.

  Kako proveriti radni staž?

  Staž se može proveriti u filijali PiO Fonda, nezavisno od prebivališta, odlaskom na šalter kao i putem njihovog sajta. Svi građani koji imaju socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu.

  Dostupnost provere putem interneta je značajno olakšala postupak provere informacija, a takođe je i smanjila gužve na šalterima. Ipak, pre prvog korišćenja servisa, za proveru radnog staža preko interneta potrebna je šifra odnosno PIN kod za koji je neophodno prvo otići do Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

  Uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, preneli su mediji saopštenje Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

  Dakle, pomenuli smo da se PIN kod mora prvo uzeti lično. On se dobija odmah podnošenjem zahteva za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIN code) u najbližoj filijali ili službi filijale Fonda.

  Kako bi građani bili sigurniji, PIN kod se kasnije može promeniti i kroz opciju promene pina u bilo koji šestocifreni broj. U slučaju da PIN izgubite ili zaboravite, možete se javiti Fondu PIO i tražiti novu šifru.

  Koji su dalji koraci?

  U nastavku ćemo, korak po korak, detaljno objasniti kako proveriti radni staž preko interneta:

  1. Dakle, najpre treba popunite „Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje“, kod kuće ili u samoj filijali.

  2. Zatim sa ličnom kartom morate da odete lično do najbliže filijale ili službe filijale Fonda. Imajte u vidu da šalteri filijala PiO rade svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Ukoliko ste prethodno ispunili zahtev kod kuće, potrebno je samo da ga predate; a ukoliko niste onda kažete da želite sami da proverite staž elektronskim putem i da vam treba šifra za pristup. Tada će vam dati da popunite obrazac i nakon toga službenici će vam predati kovertu sa PIN kodom.

  3. Sada kada imate PIN kod, otvorite elektronski servis za građane RFPiO i popunite potrebne podatke.

  4. Nakon toga vam se otvara stranica gde treba da kliknete na „Izveštaj o podacima iz matične evidencije“ – istaknuto crvenom bojom na slici. I tada dobijate kompletan izveštaj.

  PIO Fond Sajt (Screenshot)

  Šta sve može pokazati usluga provere staža?

  Izveštaj o podacima iz matične evidencije se sastoji od tri dela:

  1. Podaci o osiguranju (Prijava M1-M3)

  Ovde se nalaze podaci kada vas je određeni poslodavac prijavio odnosno odjavio sa osiguranja – dakle ovde se nalaze podaci o tome kada ste započeli i završili radni odnos sa određenim poslodavcima.

  2. Podaci o stažu osiguranja, zaradama i visini uplaćenih doprinosa (Prijava M4-M8)

  Ovo je deo koji je tema ovog teksta – deo gde se vidi da li vam je upisan staž ili ne. Staž je upisan u odeljcima „meseci“, „dani“ i „časovi“, međutim ukupan iznos treba da izračunate sami, ručno, jer ne postoji nikakav kalkulator ili opcija automatskog prikazivanja ukupnog radnog staža.

  3. Spisak poslodavaca

  Ovaj deo je prilično jasan – ovo je spisak osnovnih podataka o poslodavcima koji su vas prijavljivali na PIO osiguranje.

  kandidati za posao

  ruke i laptop, pixabay

  Šta ako uočite grešku?

  Kako se navodi na sajtu PIO, podaci uneti u matičnu evidenciju mogu naknadno da se menjaju ako se proverom ili na drugi način utvrdi da su netačni, nepotpuni ili ako nadležni organ u propisanom postupku utvrdi njihovu promenu.

  Promena podataka u tabeli Podaci o osiguranju registruju se prijavom M3, a promena podataka u tabeli Podaci o stažu osiguranja registruje se prijavom M8.

  Za podatke iz radnog odnosa koji nisu registrovani, odnosno za koje smatrate da nisu tačni, potrebno je da se obratite poslodavcima kod kojih ste radili, zahtevom da nedostajuće podatke dostave Fondu putem odgovarajuće prijave, odnosno da za netačne podatke Fondu podnesu prijavu promene podataka.

  U protivnom, Fond će podatke koji nedostaju, odnosno promenu prijavljenih podataka, pribaviti u postupku ostvarivanja prava na penziju.

  Izvor: B92

  Foto: Beta/Pixabay/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE